A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Бути чи не бути пологовому відділенню в Жашківській БПЛ (ВІДЕО)

Дата: 06.10.2023 15:07
Кількість переглядів: 807

 У першій декаді вересня жителів Жашківської громади, як і представників місцевої влади, сколихнула новина про призупинення роботи акушерського відділення багатопрофільної лікарні. 

 Як виявилось, на це рішення вплинули ряд факторів, серед яких ключовий – складна кадрова ситуація, що склалася внаслідок довготривалих хвороб лікарів акушер-гінекологів та перебування ще двох у декретній відпустці по догляду за дітьми. Власне це унеможливлювало цілодобове надання медичної допомоги вагітним і породіллям та призвело до невиконання умов договору КНП «Жашківська БПЛ» з Національною службою здоров'я України по пакету «Медична допомога при пологах». 

 Аби не наражати на небезпеку пацієнток, адміністрація нашого медичного закладу звернулася до Управління охорони здоров'я Черкаської ОДА з проханням погодити маршрут пацієнта породіль з 15.09.2023 до КНП «Уманський пологовий будинок» Уманської міської ради, пологового відділення КНП «Уманська ЦРЛ» Паланської сільради, пологового відділення КНП «Монастирищенська багатопрофільна лікарня» Монастирищенської міської ради.У відповідь на лист закладу наказом Управління охорони здоров'я Черкаської ОДА від 12.09.23 було внесено відповідні зміни до переліку медичних закладів, до яких транспортуватимуться вагітні після 21 тижня вагітності.

 Важливим чинником є й невиконання ще однієї умови договору з НСЗУ по пакету «Пологи» – у 2023 році заклад має прийняти не менше 156 пологів, в іншому випадку він не може розраховувати на державне фінансування. За останні 9 місяці в нашій лікарні проведено лише 75 пологів і за попередніми прогнозами вона не виконає план для підписання договору на наступний рік. Навіть якщо Жашківська міська рада візьме витрати за утримання акушерського відділення на себе, покращуватиме там умови перебування, забезпечуватиме заробітною платою лікарів і медперсонал – немає впевненості в тому, що вирішиться проблема з кадровим голодом і вибором жінками саме цього закладу для проведення пологів. Оскільки вагома частина жителів нашої громади народжує деінде (на що вказують статистичні дані, озвучені у відеоматеріалі).

 Чи є варіанти відновлення та перспективи продовження роботи пологового відділення на базі КНП «Жашківська БПЛ» – розбиралися на черговому засіданні сесії Жашківської міської ради, під головуванням Ігоря Цибровського, за участі депутатського активу та безпосередньо керівника лікарні Юрія Левченка.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь