Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Про роботу служби у справах дітей Жашківської міської ради протягом 2022 року

Дата: 07.02.2023 10:03
Кількість переглядів: 703

Фото без опису

Службою у справах дітей постійно проводиться робота щодо здійснення аналізу у напрямку захисту прав дітей та розвитку сімейних форм виховання в межах делегованих повноважень.

Основним завдання служби у справах дітей є реалізація на території громади державної політики з питань соціального захисту дітей, запобігання дитячій бездоглядності та безпритульності, вчиненню дітьми правопорушень. Розроблення і здійснення самостійно або разом з іншими виконавчими органами міської ради, установами та організаціями усіх форм власності, громадськими організаціями заходів щодо захисту прав, свобод і законних інтересів дітей.

Із введенням воєнного стану в Україні служба у справах дітей продовжувала і продовжує працювати у штатному режимі.

Відповідно до плану роботи на рік здійснювалася робота служби за основним напрямком діяльності - влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування до сімейних форм виховання.

Станом на 01.01.2023 на первинному обліку служби перебуває 75 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них:

- 57 дітей виховується під опікою (піклуванням);

- 16 дітей в ПС та ДБСТ;

- 1 дитина перебувала сім’ї родичів (на початку року встановлено опіку);

- 1 дитина в комунальному закладі «Черкаський обласний спеціалізований Будинок дитини» (перебуває на обліку дітей, що можуть бути усиновлені).

З них навчаються в училищах, технікумах – 8 дітей, 66 дітей в ліцеях Жашківської МТГ та м.Жашків.

Відповідно до законодавства розглянуто та прийнято звіти опікунів із визначеним пакетом документів для подальшого виконання обов’язків опікунів щодо захисту прав та інтересів підопічного, у т.ч. щодо використання коштів.

Протягом року поставлено на первинний облік служби 5 дітей, які набули статус дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, з них над 4-ма встановлено опіку та влаштовано в сімейні форми виховання. Одній дитині встановлено опіку у 2023 році.

Відповідно Положення та повноважень служби знято 10 осіб з первинного обліку дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування у зв’язку із досягненням повноліття, в тому числі одна дитина у зв’язку із усиновленням.

Важливу роль займає робота, пов’язана з поліпшенням становища дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах (далі – СЖО).

Відомості про дітей з цих сімей також вносяться до Єдиної інформаційно-аналітичної системи «Діти». Працівники служби опікувалися тим, щоб діти були у безпеці, у них була їжа, одяг, щоб вони могли продовжити навчання (протягом року перебувало на обліку 6 сімей в них 15 дітей).

Регулярно проводилися відвідування таких сімей спільно із працівниками КЗ «ЦНСП ЖМР». До безвідповідальних батьків вживалися заходи профілактичного характеру, направлялися листи до Жашківського відділу поліції з питання притягнення їх до відповідальності за ухилення від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання дітей.

Станом на кінець 2022 року на обліку СЖО перебуває 4 сім’ї в них 10 дітей.

На територію Жашківської МТГ прибуло 7 дітей, які мають статус дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку службами у справах дітей за місцем їх первинного обліку (Маньківський район, Звенигородський район, Житомирська область, Київська область, республіка Молдова)

На контролі перебувають родини внутрішньо переміщених осіб, в яких виховуються діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування. Таких родин дві:

ПС Костіних, в якій виховується двоє дітей позбавлених батьківського піклування. Прибули з Донецької області та проживали в с. Соколівка (на початку грудня виїхали до Дніпропетровської області).

Опікун Сміян З. К., під опікою Івочкіна Катерина та Івочкін Максим, діти-сироти (проживають с.Конельська Попівка). Прибули в квітні місяці, в червні 2022 року Максим досяг повноліття та був знятий з обліку дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. З опікуном постійно підтримуємо зв’язок щодо отримання допомоги продуктами харчування, засобами гігієни, одягом.

Протягом звітного періоду службою у справах дітей:

організовано та проведено 9 засідань комісії з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Жашківської міської ради де було розглянуто 32 питання, винесено та затверджено засіданням виконавчого комітету відповідні рішення, службою підготовлено ряд висновків для розгляду їх судовими засіданнями;

підготовлено 3-и направлення кандидатам в опікуни/піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі (з перевіреним службою пакетом документів осіб) до обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді для проходження навчання з метою утворення та функціонування на території Жашківської МТГ в с.Бузівка 2-х дитячих будинків сімейного типу та в с.Тетерівка – сім’ї опікуна. Завершили навчання 08.12.2022, Черкаський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді поки що не надіслав свої рекомендації щодо включення родин до єдиної електронної бази, як кандидатів у опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі.

надано 41 консультацію громадянам з питань правового та соціального захисту дітей, створення дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, довлаштування дітей.

Під час особистого прийому громадян, з дітьми та їх батьками проводились профілактично-роз’яснювальні бесіди. Проводилась роз’яснювальна робота щодо порядку встановлення участі батька/матері, які проживають окремо, у вихованні дитини.

Службою у справах дітей прийнято участь в 32-ох судових засіданнях, по справах:

«Зниження шлюбного віку»

«Про визнання батьківства»

«Про визначення місця проживання дитини/дітей з батьком»;

«Про позбавлення батьківських прав»;

«Про визнання особи такою, що втратила право користування житлом»;

«Про усиновлення»

«Про поновлення батьківських прав»

«Кримінальне провадження» (нанесення тяжких тілесних пошкоджень неповнолітньому ХХХ., дитині з числа дітей, позбавлених батьківського піклування).

З метою якісного функціонування дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей постійно проводиться робота у відповідному напрямку. Надавалася роз’яснювальна та консультативна допомога опікунам, прийомним батькам та батькам-вихователям щодо виховання дітей.

Cтаном на 31.12.2022 функціонує 3 прийомних сім’ї та 3 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується 29 дітей.

Одна прийомна сім’я створена у 2022 році, на виховання влаштовано двоє дітей з іншої ТГ Черкаської області.

У зв’язку з воєнними діями за межі України виїхав 1 дитячий будинок сімейного типу (ФРН) та продовжують там перебувати. Служба підтримує зв’язок з ними та надає потрібну консультативну допомогу.

Також протягом березня – квітня 2022 року виїхало за межі України 8 дітей – сиріт, дітей-позбавлених батьківського піклування у супроводі опікунів/піклувальників та уповноважених осіб. Станом на 01.01.2023 1 дитина з опікуном продовжують перебувати за кордоном.

Пріоритетною формою влаштування дітей є усиновлення. На обліку в службі нажаль не перебуває жодного кандидата в усиновлювачі. 13 дітей перебуває на обліку з усиновлення, з них: 12 дітей мають братів або сестер, 1 дитина має інвалідність. За віковим розподілом:

- від 3 років до 5 років – 1 дитина;

- від 6 років до 10 років – 3 дітей;

- від 11 років до 17 років – 9 дітей.

Одна дитина нашої громади, матір якої було позбавлено батьківських прав, та яка перебувала у комунальному закладі «Черкаський обласний спеціалізований Будинок дитини» була усиновлена громадянами України у листопаді 2022 року.

Службою організовано тимчасовий виїзд за кордон з метою туризму до Французької республіки з 10.08.2022 до 28.08.2022 двох дітей Жашківської МТГ, батько яких загинув у війні з рф.

Надавалися відповідні листи – погодження служби у справах дітей щодо перетину державного кордону України неповнолітніх дітей у супроводі інших осіб з метою відпочинку та оздоровлення.

Проводилась робота щодо розгляду клопотань вищих навчальних закладів освіти міста стосовно відрахування неповнолітніх студентів (1 звернення).

Захист житлових прав – одне із пріоритетних напрямків у сфері соціального захисту дітей. Служба здійснює ведення персоніфікованого обліку нерухомого майна дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування відповідно до п.61 Порядку провадження органами опіки та піклування діяльності, пов’язаної із захистом прав дитини, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 №866.

Із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа (віком 18-23 років) мають житло на праві власності – 4, на праві користування – 21, не мають житла – 74.

На квартирному обліку на кінець року перебуває 38 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб, з їх числа.

29.11.2022 проведено засідання комісії виконавчого комітету Жашківської міської ради з формування пропозицій щодо потреби у 2021 році в субвенції з державного бюджету місцевому бюджету на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа.

Рішенням виконавчого комітету надано згоду на перерахування коштів зі спеціального рахунку однієї особи, з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, як оплати за відповідним договором купівлі-продажу житла за рахунок грошової компенсації. Особою було дотримано всіх норм, передбачених законодавством та придбано в м.Умань квартиру.

Організовано участь дітей-вихованців, прийомних дітей та дітей, що влаштовані під опіку/піклування у святкових заходах до Дня захисту дітей та з нагоди Дня святого Миколая, які проводив відділ культури, молодіжної політики, спорту та туризму Жашківської міської ради на території Жашківського ліцею № 1 та в КЗ «Мистецька школа».

Також ГО «Нова Громада» з нагоди новорічних та різдвяних свят було надано подарункові набори для дітей - сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та дітей, що потрапили в складні життєві обставини.

Спільно з відділом освіти Жашківської міської ради проведено роботу щодо участі дітей, батьки яких загинули внаслідок повномасштабного вторгнення рф в Україну, у святкових заходах з нагоди Дня святого Миколая в м.Черкаси та святковій виставі в м.Умань.

З метою доступу до публічної інформації громадян міста здійснюється оновлення інформації у розділі служби у справах дітей на офіційному веб-сайті міської ради та офіційній сторінці служби у справах дітей у соціальній мережі Фейсбук https://www.facebook.com/profile.php?id=100047779907025

Служба у справах дітей Жашківської міської ради знаходиться за адресою: м.Жашків, вул. Захисників України,17, кабінет №7.

Дні особистого прийому громадян: понеділок та середа з 8:00 до 13:00. Заяви для розгляду комісією з питань захисту прав дитини виконавчого комітету Жашківської міської ради подаються через відділ «Центр надання адміністративних послуг апарату виконавчого комітету Жашківської міської ради».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь