Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Профілактика гострих кишкових інфекцій

Дата: 08.04.2022 14:59
Кількість переглядів: 160

З настанням теплої пори року зростає захворюваність на гострі кишкові інфекції. Кишкові інфекції займають одне з провідних місць в інфекційній патології, особливо у дитячому віці та поступаються лише захворюваності на ГРВІ та грип. Це велика група захворювань з ознаками загальної інтоксикації організму, які уражають шлунково-кишковий тракт. В дану групу входить: сальмонельоз, дизентерія, ентерити, коліти, гастроенетероколіти, харчові токсикоінфекції та рота вірусні інфекції. Спільні клінічні прояви – загальна слабкість, болі у животі, проноси, нудота, блювота, підвищення температури тіла. Інкубаційний період триває від кількох годин до 7-ми днів. Домінуючим є фекально-оральний та контактно-побутовий механізм передачі. Основне джерело – харчові продукти, рідше хвора тварина або людина (хворий чи бактеріоносій). Кишкові інфекції займають одне з провідних місць, особливо в дитячому віці.

В Черкаській області спостерігається значний рівень захворюваності на сальмонельозні інфекції, зареєстровано 105 випадків, інтенсивний показник склав 8,9 на 100 тисяч населення. Поодинокі випадки реєструються майже на всій території області. Захворюваність у 98 % випадків пов’язана із вживанням інфікованої їжі. У харчових продуктах , особливо у напівфабрикатах, сальмонели не лише зберігаються, але і швидко розмножуються. Це – м’ясні, рибні, молочні продукти. Сальмонела довго зберігається у маслі, сирі, хлібних виробах, досить швидко гине у кислих продуктах та соках. Також не менш важливим чинником передачі збудника сальмонельозу є яйця та яйцепродукти (меланж, креми, в які входять сирі яйця, кондитерські вироби). Найчастіше яйця курячі забруднюються сальмонелами екзогенно при довгому збиранні їх у несприятливих умовах: різка зміна температури, сирість, мікротріщини шкарлупи. Яким би шляхом не забруднювався харчовий продукт, необхідною умовою виникнення захворювання на сальмонельоз є потрапляння у травний канал людини живих сальмонел. Тому дуже важливе місце у профілактиці інфекційних захворювань займає дотримання правил гігієни рук, кулінарної та термічної обробки харчових продуктів при їх виготовленні та зберіганні.

Сезонний підйом захворюваності на гострі кишкові інфекції припадає на весняні та літньо-осінні місяці. Цей підйом може бути пов’язаний із забрудненням джерел водопостачання паводковими водами, купанням у відкритих водоймах, з активацією харчового шляху зараження (овочі, фрукти, ягоди). Часті стихійні лиха (повені, спека), військові дії в Україні, економічна нестабільність, міграція населення – все це сприяє поширенню інфекційних хвороб, у т.ч. ГКІ.

В результаті, і надалі прогнозується тенденція до ймовірного підвищення рівня захворюваності на гострі кишкові інфекції.

Тож з метою профілактики кишкових інфекцій рекомендуємо:

  1. Не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб;
  2. Не допускати споживання протермінованих продуктів та напоїв;
  3. Не вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості;.
  4. Витримувати достатню термічну обробку при приготуванні страв. Зберігання готових страв безхолоду не повинно перевищувати 2-х годин;
  5. При неорганізованому відпочинку для питання та приготування їжі мати з собою запас питної води. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел (рік, озер, ставків тощо);
  6. У подорож не брати продукти, що швидко псуються (ковбаси, молочні, кулінарні, кондитерські та інші вироби, що потребують охолодження при зберіганні);
  7. Дотримуватись правил особистої гігієни, часто мити руки з милом, особливо перед прийомом їжі, після відвідування туалету;
  8. У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.

ПАМ’ЯТАЙТЕ: ХВОРОБУ ЛЕГШЕ ПОПЕРЕДИТИ, НІЖ ЛІКУВАТИ!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь