A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

У Жашківській громаді вимушено зросте батьківська плата за навчання в мистецькій школі та харчування в закладах освіти

Дата: 22.12.2021 12:17
Кількість переглядів: 4589

Фото без описуРозмір щомісячної плати за навчання у Комунальному закладі «Мистецька школа» Жашківської міської ради із 1 січня 2022 року зросте. Зокрема, батьківська плата на всі напрямки (музика, вокал, хореографія) збільшиться на 50 грн. Відповідне рішення було погоджено 21 грудня на черговому засіданні виконавчого комітету Жашківської міської ради.

Необхідність збільшення тарифу на навчання в згаданому закладі спровоковані підвищенням мінімальної заробітної плати, прожиткового мінімуму та комунальних послуг.

Минулого року батьківська плата спрямовувалася на закупівлю матеріально-технічної бази (меблі, музичні інструменти, пожежний інвентар), ремонт тощо. Із січня майже вся батьківська плата буде спрямовуватися на оплату праці працівників установи.

Міський голова Ігор Цибровський наголошує: «Освіта – пріоритетний напрямок роботи Жашківської міської ради. І покращення якості освіти та умов навчання – наша мета. За останній рік нам вдалося суттєво підвищити ці показники. Більше того, і кількість охочих здобувати знання в цьому закладі зросла: минулого року налічувалося 408 вихованців, а цьогоріч – 496. Збільшено і кількість відділів школи. Але в умовах підвищення державою заробітної плати ми не можемо забезпечити повною мірою захищені статті: надходження до бюджету громади не збільшується в такому співвідношенні, щоб покрити усі ініційовані державою підвищення. І тягар нововведень лягає і на місцевий бюджет, і на батьків. Звертаю увагу і на той факт, що на теренах Черкащини розмір батьківської плати нашої мистецької школи один з найнижчих».

РОЗМІР

щомісячної плати за навчання Комунального закладу

«Мистецька школа» Жашківської міської ради Черкаської області (із 1.01.2021)

  1. Фортепіано – 230 грн.
  2. Сольний спів – 230 грн.
  3. Баян, гармоніка, акордеон – 200 грн.
  4. Духові інструменти  - 200 грн.
  5. Гітара – 200 грн.
  6. Скрипка – 200 грн.
  7. Хореографія – 150 грн.
  8. Театральне мистецтво – 120 грн.
  9. Образотворче мистецтво – 120 грн.

Фото без описуНововведення вплинули і на підвищення вартості дітодня в дитсадку та харчування в школі. Реформування організації харчування дітей та технології приготування страв вимагають більших затрат. На виконання Постанови КМУ №305 від 24 березня 2021 року «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» дошкільнят та учнів харчування закладів освіти повинно бути здоровим та збалансованим, та містити максимум свіжих овочів і фруктів навіть у несезон.

Так, із січня, вартість дітодня у закладах дошкілля становитиме не більше 45 грн., із них бітьківська плата – 40% (до 18 грн). У школах дітодень сягатиме 29 грн, із яких батьківська плата становитиме 75% (21 грн).

За словами начальника відділу освіти Жашківської міської ради Людмила Рябоконь, за фактичними розрахунками, які відповідали б новим нормам, вартість дітодня у дошкільних установах становила б 69, 11 грн, а в школах – 42,18. Але фахівці структурного підрозділу підійшли до розрахунків вартості харчування раціонально, зберігаючи баланс «якісні продукти – розумна ціна». 

«Наголошую: згадані підняття – вимушена міра, і ми намагалися зробити їх мінімальними, аби не обтяжувати батьків великими сумами. Натомість якість і харчування, і мистецької освіти в громаді ростиме і приємно дивуватиме», - зауважує Ігор Цибровський.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь