Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

У Жашкові вшанували пам'ять жертв голодоморів (ВІДЕО)

Дата: 26.11.2021 15:01
Кількість переглядів: 1421

  Кожного року, у четверту суботу листопада, в Україні та світі вшановують пам'ять мільйонів жертв голодоморів. У XX столітті українці пережили їх тричі: у 1921-1923, 1932-1933 і 1946-1947 роках. Наймасштабніший із них був у 32-33 роках. Саме його нині називають геноцидом українського народу, здійсненим сталінським режимом. Жертвами цього Голодомору в Україні стали щонайменше 3,9 мільйона людей.

  Меморіальний захід з нагоди відзначення національного пам'ятного дня у Жашкові відбувся 26 листопада біля пам'ятника безневинно убієнним людомором 1932-1933 років. Екскурсом в історію тих страшних часів стали зібрані та озвучені директором історичного музею Олександром Тютюнником спогади наших земляків- очевидців. Учасники зібрання, серед яких керівники та представники трудових колективів Жашківської громади, схилили голови у хвилині мовчання та поклали квіти і колоски до підніжжя пам'ятного знаку.

  Вшанували пам'ять жертв голодоморів і учні початкових класів Жашківського ЗЗСО І-ІІІ ст. №2. Вчителі біля пам'ятника ознайомили дітей з трагічним минулим українського народу, закликали з повагою ставитися до історії своєї держави та берегти пам'ять про мільйони загублених життів.

   Розбудовуючи власну громаду, яка є частинкою Української держави, ми маємо пам'ятати про кожен наш крок, кожну історичну віху – сумну і радісну, вчитися на помилках, робити все можливе, аби подібне не повторилося. Спільна пам'ять та спільна історія мають об'єднувати нас, робити сильнішими. Це фундамент нашого майбутнього.

   Цієї суботи, 27 листопада, на всій території України буде приспущено державні прапори. О 16:00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання.

   Закликаємо усіх жителів Жашківської громади долучитися до міжнародної акції «Запали Свічку пам'яті», аби вшанувати пам'ять про мільйони замучених голодом українців.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь