A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Електронні сервіси для пацієнтів. Роз’яснення НСЗУ 12.06.21.

Дата: 11.11.2021 10:25
Кількість переглядів: 1177

 Цифрова трансформація процесів охорони здоров’я насамперед поліпшує доступ до медичної допомоги для пацієнтів. Вона допомагає пацієнтам отримувати якісні медичні послуги. Але не перетворює медичного працівника на сервіс із надання послуг. І не виключає лікаря із процесу надання медичної допомоги.

Наприклад, якщо пацієнт записався на прийом з метою оформити довідку для майбутнього першокласника, це не означає, що педіатр має автоматично видати такий документ, без огляду дитини та заключень необхідних вузьких спеціалістів.

Або щодо електронного рецепта на “Доступні ліки”. Пацієнт може отримати такий рецепт по телефону, без особистого відвідування лікаря, але лише в тому разі, коли відповідний діагноз вже встановлено, схему лікування призначено. Так само буде і з електронними листками непрацездатності. Лікар засвідчує непрацездатність пацієнта через створення електронного медичного висновку після прийому, огляду та встановлення діагнозу.

 Другий момент - електронні сервіси дозволяють пацієнту планувати візити до медичного закладу та уникнути черг у поліклініці. Але не є перепусткою для пацієнта отримати певну медичну допомогу поза чергою. Наприклад, електронне направлення дозволяє обрати будь-який заклад, щоб потрапити на консультацію до певного лікаря. Але пацієнт має попередньо записатися на прийом до такого лікаря і прийти на запланований час.

 Тепер власне про електронні інструменти, які вже працюють.

Електронний рецепт на “Доступні ліки”.

Дозволяє отримувати безоплатно або з незначною доплатою лікарські засоби для лікування серцево-судинних захворювань, первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів, лікування діабету ІІ типу та бронхіальної астми. У разі наявності хронічного чи затяжного захворювання, або необхідності продовження лікування за попередньо встановленим діагнозом та схемою лікування пацієнт може отримати такий рецепт по телефону.

 Електронне направлення.

Пацієнт самостійно обирає спеціалізований медзаклад, в якому отримати послуги за Програмою медичних гарантій, незалежно від свого місця проживання чи реєстрації, або того, в якому районі чи місті працює лікар, який виписав це направлення.

Пацієнт може звернутись в комунальний заклад або у приватну клініку чи до лікаря, який має власну практику, якщо вони уклали договори з НСЗУ на надання відповідних послуг. А НСЗУ перерахує кошти саме тому закладу, в який звернувся за допомогою пацієнт.

 Електронний медичний висновок про народження, а також сервіс єМалятко.

Медичний висновок про народження отримують пацієнтки у пологовому будинку після народження дитини. Це - електронний документ, який містить перелік відомостей про малюка та є підтвердженням його народження. Номер медвисновку складається з 16 латинських літер та цифр. Його надсилають батькам дитини у смс або за потреби роздруковують інформаційну пам’ятку про нього.

Медичний висновок про народження дозволяє користуватись сервісом єМалятко. Послуги, які зараз доступні онлайн завдяки сервісу є Малятко:

 обов’язкова послуга - державна реєстрація народження та визначення походження дитини;

 додаткові: присвоєння дитині податкового номера; призначення допомоги при народженні; реєстрація місця проживання дитини; внесення відомостей про дитину до Реєстру пацієнтів та інші.

 Кілька слів про електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність в рамках електронного листка непрацездатності (проєкт еЛікарняний).

З 4 червня розпочався поступовий перехід від паперового листка непрацездатності до електронного. Перехідний період триватиме до 1 вересня. Тепер сімейний або лікуючий лікар пацієнта фіксує випадок тимчасової непрацездатності через створення в електронній системі охорони здоров'я медичного висновку про тимчасову непрацездатність. Після цього зазначена інформація автоматично передається до реєстру електронних листків непрацездатності Пенсійного фонду. Якщо пацієнт має право на відшкодування у зв'язку з непрацездатністю, то інформація передається далі - для здійснення відшкодувань до системи Фонду соціального страхування.

Таким чином, лікар займається виключно медичною частиною та не заповнює жодної адміністративної інформації про роботодавця, його назву, адресу тощо. Пацієнту не потрібно турбуватись, що він може вказати назву місця роботи некоректно і через це доведеться виправляти документ. При цьому слід зауважити, що медична інфлрмація, яка стосується діагнозів, призначень тощо з електронної системи охорони здоров'я в системи Пенсійного фонду України та Фонду соціального страхування не передається.

У 2021 році електронні сервіси для пацієнтів будуть ще розширені. Планується запуск Ковідного сертифікату та електронного кабінету пацієнта. Ці сервіси також покращують доступ пацієнта до медичних послуг, пришвидшують обмін інформацією між державними установами, вилучають з обігу зайві паперові документи. Крім того, економлять час на зборі печаток та чергах за цими печатками. Ковідний сертифікат до того ж дозволить заново відкрити можливості для подорожей громадян.

Джерело: https://cutt.ly/sTyguR6


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь