A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Охорона праці при виконанні робіт з підвищеною небезпекою у каналізаційних колодязях

Дата: 26.08.2021 14:26
Кількість переглядів: 823

Фото без описуЖашківське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Черкаській області  доводить  до відома  роботодавців.

Внаслідок отруєння каналізаційними газами щороку реєструються  нещасні випадки із смертельними наслідками, які стались при виконанні робіт з ремонту й експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів, колодязів. Велика частина з них – групові.

При виконанні робіт на мережах водопостачання і каналізації повинні враховуватися можливі специфічні небезпечні та шкідливі фактори, до яких відносяться:

- загазованість колодязів, камер, колекторів, небезпека вибуху, опіків і отруєння персоналу;

- небезпека падіння при відкриванні або закриванні кришки люків колодязів і при спуску в колодязі;

- можливість падіння різних предметів у відкриті люки на працюючих у колодязях;

- небезпека впливу потоку води на працюючих у колодязях і камерах, особливо в колодязях на водовідвідних мережах і колекторах великих діаметрів;

- небезпека обвалення ґрунту при виконанні грабарств;

- небезпека наїзду автотранспорту при роботах на вулиці;

- санітарна небезпека при зіткненні зі стічною рідиною;

- вогкість у колодязях і котлованах та ін.

Аналіз засвідчує, що основними причинами виникнення таких нещасних випадків є:

- невикористання або відсутність засобів індивідуального захисту, запобіжного та захисного інвентаря, незадовільний стан вентиляційних систем у КНС;

- незадовільна організація проведення ремонтних й аварійних робіт на водопровідних та каналізаційних спорудах, а саме: допуск до виконання роботи працівників без проведення відповідного навчання з питань охорони праці, без оформлення наряду-допуску;

- невиконання вимог інструкцій з охорони праці та виконання робіт з грубими порушеннями вимог безпеки праці.

Звертаємося до всіх роботодавців та підприємців, які використовують найману працю, з вимогою забезпечити організацію безпечного виконання робіт з ремонту й експлуатації водопровідних та каналізаційних мереж, колекторів і колодязів.

Зокрема, забезпечити наявність та справний стан засобів індивідуального захисту для виконання робіт у колодязях (протигази, страхувальні мотузки, пояси); встановити жорсткий контроль за станом виробничої та трудової дисципліни під час проведення газонебезпечних робіт, виконанням робіт у колодязях за нарядами-допусками, застосуванням аналізору повітряного середовища; забезпечити працівників сучасними ЗІЗ (ізолюючими протигазами, газоаналізаторами, саморятівниками); забезпечити належні умови утримання припливних та витяжних вентиляцій в КНС, забезпечити якісне проведення інструктажів з охорони праці працівників.

НЕОБХІДНО  ПАМ´ЯТАТИ!

Спуск людей до колодязя дозволяється тільки у шланговому або ізолюючому протигазі. Виконувати роботи у замкнених (обмежених) просторах повинна бригада не менш ніж з трьох працівників. Відкриті каналізаційні колодязі повинні бути огороджені з метою запобігання потрапляння до них людей, тварин або наїзду транспортних засобів. Під час спуску в колодязь, гноєзбірник або робочий канал, виконуючий роботу повинен надіти запобіжний пояс зі страхувальною мотузкою, яку повинен весь час тримати інший працівник, що знаходиться на поверхні.

Через недостатній вміст кисню можна втратити свідомість, а отруйне повітря здатне додатково викликати почуття запаморочення та нудоти, гази можуть зайнятися або вибухнути.

 

ПАМ´ЯТАЙТЕ:

Інколи газ неможливо повністю видалити з колодязя, у таких випадках працівник повинен кожні 10 хвилин виходити на поверхню та відпочивати 20 хвилин. 

Під час робіт всередині споруд каналізаційної мережі категорично забороняється застосовувати відкритий вогонь, палити, запалювати сірники, перевіряти наявність газу підпаленим папером.

Перед початком робіт у каналізаційних колодязях, відстійниках, зливних ямах необхідно провести аналіз загазованості на наявність шкідливих та небезпечних речовин та при необхідності забезпечити їх вентиляцію (перед спуском у колодязь необхідно упевнитись у відсутності шкідливих газів за допомогою переносного газоаналізатора або опусканням запаленого шахтарського ліхтаря).

Після закінчення робіт відповідальний за їх проведення перед закриттям люків повинен особисто переконатися, що в колодязі не залишилися люди, інструмент, матеріали, сторонні предмети і зробити про це запис у наряді-допуску.

Наведені рекомендації дозволять керівникам грамотно планувати й організовувати дії персоналу при роботі у замкнених просторах та попередити можливість виникнення нещасних випадків і отруєнь.

Повідомляємо контактний  телефон страхового експерта з охорони праці  Жашківського  відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області для інформування страхувальниками про настання нещасного випадку Добротворська К.В.

тел.: (04747-6-11-16) моб. тел.: 098-279-77-11

e-mail: r71004@ukr.net


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь