A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Марафон "Наша незалежність"

Дата: 23.08.2021 23:09
Кількість переглядів: 1143

У 1990 році по Україні прокотилася хвиля протесту проти участі українців у збройних конфліктах СРСР з іншими країнами. Такий мітинг-протест під гаслом «А буде син і буде мати…» пройшов 30 вересня в Жашкові, організований Жашківським осередком народного Руху України. На мітингу були висунуті вимоги до Верховної Ради УРСР. Ось деякі з них:

- прийняття Закону про військову службу громадян України в межах республіки;

- закриття Чорнобильської АЕС;

- відмова від підписання будь-якого Союзного договору та ін.

В резолюції мітингу було зазначено, що «при відмові виконати вимоги - розпустити Верховну Раду УРСР і призначити нові вибори на багатопартійній альтернативній основі».

Фото без опису

Збір підписів на мітингу 30 вересня 1990 р.

 

Це був не єдиний протестний мітинг жашківців. Більш багатолюдні мітинги проти існуючої влади пройшли в Жашкові 15 і 20 січня 1990 року. Особливо велелюдним протест був суботнього 20 січня, на який зібралися не тільки мешканці міста, а й Сабадаша, Вороного та інших сіл району. Причиною обурення народу були зловживання в торгівлі, коли в умовах постійного дефіциту товари продавалися по блату, по знайомству та за посадами у верхівках районної влади, незадовільне обслуговування населення пасажирським перевезенням та інші соціально-економічні проблеми. Але останньою краплею терпіння була бездіяльність правоохоронних органів - міліції і прокуратури, коли злочинність зросла вдвічі, третина з яких - вбивства і згвалтування. Понад 40 відсотків звинувачених не притягалися до судової відповідальності, в інших випадках затягувалося розслідування скоєних злочинів, серед них і вбивство В. Сидорука із Сабадаша 9 травня 1989 року, який щойно демобілізувався з армії.

Фото без опису

Мітинг 20 січня 1990 р.

 

 

Фото без опису
Листівка Жашківського НРУ,  розповсюджувана напередодні мітингу 20.01.1990 р.

 

У цьому ж році в Жашкові був створений осередок Уманської організації РУХу. Вперше в Жашкові блакитно-жовтий прапор вивісив член РУХу Кравченко В.Ф. на високій щоглі біля свого будинку, що поблизу пам’ятника Т.Г.Шевченку. Члени РУХу розповсюджували листівки, випускали газету «Дзвін», робили дописи у газету Уманської організації «Червона калина»

Олександр Тютюнник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь