A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

НА ШПАЛЬТАХ "ЖАШКІВЩИНИ". Із сесії міської ради. Проблемні питання, важливі рішення, гарячі дискусії…

Дата: 16.07.2021 11:57
Кількість переглядів: 1434

Фото без описуДванадцята сесія міської ради VІІІ скликання пройшла бурхливо. Робота проведена значна, але й емоційна напруга давалась взнаки. Міський голова Ігор Цибровський спрямовував роботу засідання в русло компромісу, адже на першому місці завжди залишається турбота про громаду.

На початку засідання до міського голови та депутатів міської ради звернувся депутат обласної ради В.Г. Погорілий.  Перше питання стосувалось депутатської етики, зокрема, поширення у соцмережі звернення ВО "Батьківщина", котре поряд із правдивою інформацією містило політичні висловлення, котрі не мали реальних підстав. На думку депутата, якщо виникають порушення чи проблеми в роботі тієї чи іншої структури органів влади, їх потрібно виявляти і вирішувати, не додаючи політичних заяв. Цю позицію підтримали депутати фракцій "Європейська Солідарність" і "Слуга народу".  Голова фракції ВО "Батьківщина" Сергій Вусик надав пояснення, що всі дії та  поширення інформації ведуться в рамках чинного законодавства. 

Друге звернення В.Г.Погорілого стосувалось одного з напрямків використання бюджетних коштів, котре схвилювало його як депутата обласної ради, який сприяє фінансовій підтримці місцевих проєктів на обласному рівні, та як керівника підприємства, яке наповнює бюджети сплатою податків.  Справа в тому, що попередньо Віктор Погорілий  зробив запит до міського відділу освіти стосовно проведення закупівель енергоресурів для потреб навчально-виховних закладів у період 2019 - 2021 років. Результат аналізу наданих  документів  і був доведений до відома присутніх у сесійній залі. Виникли питання стосовно укладених договорів, термінів, кількості, доречності додаткових угод та завищених цін, за якими оплачувався спожитий газ.  Відповідно, назріла необхідність з'ясувати ситуацію. 

 Обидва звернення були обговорені. Міський голова Ігор Цибровський висловив прохання, щоб представники всіх політичних сил дотримувались виваженості й толерантності, адже, незважаючи тимчасові непорозуміння, всі вони працюють для блага громади і врешті знаходять компроміси на грунті взаємоповаги.

Стосовно ситуації з оплатою енергоносіїв відділом освіти, то міський голова повідомив, що для її вивчення призначено дату засідання комісії з планування бюджету і фінансів. Витрати місцевого бюджету повинні бути раціональними, особливо в умовах, коли коштів не вистачає на всі нагальні потреби.

Голова фракції "Європейська Солідарність" Валентина Стасюк озвучила ініціативу фракції створити спеціальну комісію з окремої перевірки оприлюднених фактів. Тож на сесії прийнято рішення про створення цієї комісії, до якої увійдуть представники всіх фракцій, відділу освіти, юристи і економісти.

Рішення по питаннях порядку денного приймались чітко і швидко, адже як завжди, були опрацьовані попередньо відповідними комісіями.

Окрему увагу привернуло питання призначення директора міської школи №3. У зверненні фракцій "Слуга народу" та "Європейська Солідарність", поданому до міської ради, йшлося про те, що були виявлені технічні порушення під час проведення конкурсу на посаду (виправлення помилок та певні невідповідності у протоколах). Результати конкурсу визнані дійсними. Однак,  на сесії більшістю голосів прийнято рішення, щоб міською радою було вжито  заходів щодо понесення відповідальності особами, які допустили порушення. Крім того, голова фракції "Слуга народу" Олександр Косенюк вніс пропозицію доопрацювати положення про проведення конкурсів на призначення директорів шкіл і на одну з наступних сесій подати на затвердження оновлений документ, відредагований змінами та доповненнями. За відповідне рішення також проголосували більшість депутатів.

Серед виру напружених обговорень була і приємна новина. Сергій  Вусик проінформував про те, що Міністерством освіти виділено 5 мільйонів гривень на утеплення школи №3, за що висловив подяку народному депутату О.В.Коваль і депутату обласної ради В.М.Вусику за сприяння у наданні фінансування, та міському голові І.А.Цибровському, котрий переймався вирішенням даного питання.

Вагомою складовою наповнення місцевого бюджету є сплата податку на доходи фізичних осіб. Децентралізація показала, наскільки важливо, щоб ці надходження йшли від усіх підприємств, однак мають місце випадки, коли фактично працюючі сплачують цей вид податку за місцем реєстрації основних офісів.  Цьогоріч два підприємства - підрозділи АТ „Черкасигаз“ та   Державної пожежно-рятувальної частини  УДСНС України в Черкаській області змінили місце реєстрації з м.Жашків на м.Умань. В результаті посеред бюджетного року казна громади втрачає близько 1, 2 мільйона гривень.  Ці   надходження тепер  будуть наповнювати бюджет  Умані, хоча вони  могли  бути спрямовані на потреби нашого міста і сіл громади. Крім того, згідно розрахунків фінансового управління, якщо ситуація не зміниться, наступного року  Жашківський міський бюджет втратить близько   2 мільйонів гривень. 

Депутати міської ради спрямували звернення до народного  депутата України С.В.Нагорняка щодо сплати податку на доходи фізичних осіб, в котрому міститься прохання врегулювати дану проблему. Відповідний документ направлено до обласної ради, яка, в свою чергу, надіслала офіційні листи до керівництва підприємств, про які йде мова. Наразі - очікується відповідь.

Фото без описуНа сесії  затверджено програму "Соціальна підтримка сім'ї, дітей та молоді Жашківської міської територіальної громади на 2021 рік".  Знайшла підтримку також програма підвищення ефективності забезпечення громадського порядку та безпеки в судах та установах системи правосуддя.

В ході розгляду бюджетних питань вкотре приділено увагу закладам освіти. Зокрема, за рахунок субвенції державного бюджету збільшено видатки на суму 1 мільйон 134 тисячі 780 гривень для забезпечення якісної освіти в рамках програми "Нова Українська школа". Ці кошти будуть спрямовані на закупівлю засобів та обладнання для навчальних кабінетів початкової школи (на умовах співфінансування з місцевим бюджетом) та на підвищення кваліфікації педагогічних працівників. Обласну субвенцію надано для виконання заходів "Інноваційні школи Черкащини". Так, 33 тисячі 965 гривень буде витрачено на встановлення системи контролю в спеціалізованій школі №1.

Крім того, рішенням сесії передбачено  82 тисячі 500  гривень  на закупівлю газового котла для обігріву міської школи №2.

Щодо інших передбачених витрат, то з обласного бюджету, зокрема, природоохоронного фонду розвитку, надається 1 мільйон 110 тисяч гривень виробничому управлінню житлово-комунального господарства  для  реконструкції  міського сміттєзвалища. При цьому з міського бюджету виділяється 150 тисяч 800 гривень, з яких 130 тисяч 800 гривень будуть витрачені на розробку документації оцінки впливу довкілля по проєкту реконструкції  та 20 тисяч - на придбання контейнерів для сміття.

 Вирішувались на засіданні й питання оренди нерухомого майна. Зокрема,  прийнято рішення про передачу в оренду на аукціоні частини будівлі стаціонарного корпусу Жашківської багатопрофільної лікарні, загальною площею 66,3 кв.м. Згідно умов договору, орендуватиметься приміщення для приватної медичної діяльності (як було уточнено - хірургічної) протягом п‘яти років.

На початку сесії перелік питань порядку денного був доповнений ще одним - про розподіл коштів, котрі надходять до бюджету Жашківської територіальної громади від оподаткування дивідендів. Воно викликало палку дискусію. У проєкті рішення, котре було винесено на розгляд сесії, йшла мова про розподіл коштів, котрі надходять до бюджету Жашківської територіальної громади від оподаткування дивідендів. Зокрема, було запропоновано встановити відсоткову ставку: 60% - за пропозицією органу виконавчого комітету міської ради, 40% - за пропозицією безпосередньо платника податку, при чому остаточне рішення затверджується сесією міської ради.

Міський голова І.А.Цибровський проінформував, що дане питання обговорювалося на комісіях із землевпорядкування та планування бюджету й фінансів, на безпосередніх зустрічах із товаровиробниками, від яких і надійшла пропозиція. Таку практику використання саме цією частини податків мають деякі  інші  територіальні  громади.  Головний аргумент - щоб не тільки центри громад, а й усі населені пункти, які до них входять, мали фінансування на нагальні потреби. Адже більшість сільгоспвиробників працюють на землях сіл, про які турбуються, тому й хотіли б, аби частина податків, котрі вони сплачують, могла бути використана на розвиток того чи іншого села, розв'язання тих проблем, котрі люди бачать на місцях. Торкається таке рішення тільки дивідендів, а те, що підприємці могли б надавати пропозиції використання цих коштів, стало б для них мотивацією сплачувати їх активніше та, ймовірно, у більшому розмірі. Раніше певний відсоток сплати податків залишався в сільських бюджетах, тепер - казна громади спільна і безпосередньо в селі коштів, якими б можна було незалежно розпоряджатись, немає.

Думки депутатів розділились. З тим, що у розподілі коштів слід враховувати, водночас, і пріоритети, і принцип справедливості, погодились усі. Однак, як зауважив депутат обласної ради В.Г.Погорілий, всі підприємці повинні бути в рівних умовах. Тобто, не можна допускати,  щоб надалі хтось міг використати благий намір в особистих цілях, бо тоді також одні села чи вулиці в місті матимуть "привілеї", а інші - залишаться непотрібними. До того ж, слід доопрацювати питання, щоб не допустити порушень чинного законодавства. Депутати, котрі самі є керівниками сільгосппідприємств, підтримали поданий проєкт рішення у частині важливості надання пропозицій платниками дивідендів, але й погодились  не поспішати, щоб детальніше опрацювати механізм втілення ідеї. Можливо це має бути меморандум про співпрацю, як офіційний документ, а не заздалегідь визначений розподіл відсотків спрямування коштів.

На жаль, доля більшості земельних питань, котрі чекали на затвердження, залишилась не визначеною. Депутат М.В.Нестолій виступив із спільною заявою від фракцій міської ради Всеукраїнських об'єднань "Черкащани" та "Батьківщина" про те, що їх представники ставлять під сумнів правомірність роботи керівника земельного відділу  і у зв'язку з цим не будуть приймати участь у опрацюванні земельних питань на сесії.  Голова земельної комісії міської ради М.Ю.Швиденко зазначила, що всі рішення про виділення чи надання в користування земельних ділянок приймаються не одноосібно, а розглядаються на засіданнях комісій, тому для подібних звинувачень повинні бути наведені підтверджені факти.  Міський голова І.А.Цибровський стримав сплеск емоцій, закликавши присутніх до дотримання депутатської етики. Втім, представники двох фракцій вирішили покинули сесійну залу. Це автоматично призвело до того, що ряд  питань землевпорядкування залишились не вирішеними, бо згідно чинного законодавства для їх прийняття не вистачило кворуму. Всі вони будуть перенесені на розгляд наступної сесії.

Фото без описуЗавершилась непроста сесія приємною місією. За активну участь в роботі місцевого самоврядування та постійну допомогу, спрямовану на покращення розвитку територіальної громади, міський голова Ігор Цибровський вручив нагороду депутату обласної ради Віктору Погорілому.

Джерело: Громадсько-політична газета "Жашківщина",

16 липня 2021, №57-58 (110138)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь