A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Прогноз достигання ранніх ярих зернових культур у 2021 році

Дата: 16.06.2021 14:46
Кількість переглядів: 500

 

  Фото без опису    Весняний режим погоди розпочався з 25 лютого, зі стійким переходом середньодобової температури повітря через 0° у бік підвищення. Розпочався він в строки близькі до середніх багаторічних значень. Стійкий перехід середньодобової температури повітря через +5° відбувся 27 березня, що на 6 днів раніше середніх багаторічних значень. Та внаслідок подальшого нестійкого тепла, наростання тепла проходило дуже повільно.

      М’яко пластичний стан ґрунту настав 29 березня, що на 9 днів раніше звичайного, що дозволило розпочати сівбу ярих культур.

      Посівна ярого ячменя по району розпочалася з в третій декаді березня.                            

На спостережній ділянці М Жашків ярий ячмінь посіяли 6 квітня. Через 6 днів у нього сростерілося проростання зерна, на 12 день (18 квітня) з’явилися перші сходи, на 14 день масові. Запаси вологи на фазу сходи були оптимальні, в орному шарі ґрунту становили 41 мм, в метровому шарі 180 мм.      

      По температурному режимі квітень видався холоднішим за норму на 2° та з кількістю опадів у межах кліматичної норми. Травень також був холоднішим за норму на 1° та з надмірною кількістю опадів. Так і перша декада червня в цілому  була холоднішою за  кліматичну норму на 2° із значною кількістю опадів. За цей весь період (з початку квітня по 1 декаду червня)  випало опадів 159 мм, що становить 128 % норми. Агрометеорологічні умови в цей період були в цілому сприятливими для ярих хлібів. Через, кволе наростання тепла, ріст ярих зернових проходив майже у строки близькі до середніх багаторічних показників.

       Так і фаза колосіння у ярого ячменя наступила 8 червня, що на тиждень раніше звичайного. Висота посівів на кінець декади становить 67 см. На фазу колосіння сформувалось 1150 продуктивних стебел на 1м², при середніх багаторічних значеннях 803. Колос сформувався повноцінний – налічується 23  розвинених колосків та  2 недорозвинених. Стан посівів  добрий. Забур’яненості немає.

 На масову фазу колосіння станом на 10.06 запаси продуктивної вологи ґрунту під ярим ячменем становить:  в орному шарі ґрунту 30 мм та у метровому 126 мм, знаходяться на рівні оптимальних  значень.

Станом на 10.06 сума ефективного тепла вище +5° складає 486° ( норма 559°), +10° складає 198° (норма 249°) . Тобто наростання ефективного тепла надалі проходить дуже стримано.

       Згідно таких погодних умов, стану посівів ячменя, вологості ґрунту, та агрометеоро-логічним розрахункам воскова стиглість у ячменя наступить  10 липня.

Тобто до початку жнив ярих хлібів на Жашківщині у 2021 році необхідно бути готовими з середини липня.

Як видно строки дозрівання хлібів виявляться дуже близькими тому жнива будуть дуже напруженими. Господарствам слід своєчасно завершити підготовку до жнив , щоб провести їх в стислі строки та якісно.

      Ймовірне ускладнення у проведенні робіт через дощі , які можливі у даний період року.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь