A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

На шпальтах "Жашківщини". Центр первинної медико-санітарної допомоги матиме нового керівника

Дата: 11.05.2021 13:59
Кількість переглядів: 1599

Фото без описуНезважаючи на те, що на черговій - восьмій сесії Жашківської міської ради, яка проходила під головуванням І.А.Цибровського, депутати мали розглянути кілька десятків питань, порядок денний свідчив, що присвячена вона буде переважно роботі комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медико-санітарної допомоги Жашківської міської ради". Зайвим підтвердженням тому  стало, попри заздалегідь запланований звіт на сесії керівника цієї медичної установи, внесення до порядку денного ще й питання про звільнення його з посади. 

До кадрових рішень дійшли згодом, а спочатку розглянули  кілька поточних питань, що стосувалися функціонування первинної ланки охорони здоров'я. Зокрема, депутати затверди-ли акт приймання - передачі майна Червонокутської амбулаторії та Новогребельського ФАПу з балансу Центру первинної медико-санітарної допомоги до комунальної власності Буцької територіальної громади. Також на сесії прийнято рішення про передачу рухомого та нерухомого майна з балансу цієї медичної установи на баланс ВУЖКГ (мікроавтобус ГАЗель) та територіального центру соціального обслуговування (частина приміщення Вороненської амбулаторії) відповідно.

Депутати підтвердили налаштованість на конструктивну співпрацю, підставивши плече іншій територіальній громаді, яка створена на території колишнього району, - Баштечківській. Аби останній не довелося заново формувати мережу сімейної медицини, вони  одноголосно  підтримали проєкт договору про співробітництво міської та сільської територіальних громад у сфері охорони здоров'я. У документі зазначається, що жителям Баштечківської  громади, як і раніше, надаватиметься медична допомога фахівцями ЦПМСД, а громада, в свою чергу, братиме участь у його фінансуванні.

Так поступово питання за питанням дійшли до звіту директора КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги Жашківської міської ради" Р.В.Кушніренка про фінансово-господарську діяльність  за минулий рік .

Зважаючи на відсутність в наданій інформації   об'єктивного  аналізу стану справ,  міському голові І. А. Цибровському раз за разом доводилося ставити виступаючому запитання щодо доходів та витрат  підприємства, здійснення  кроків з організації функціонування закладу,  співпраці із засновниками тощо. Так і не дочекавшись конкретних відповідей,  Ігор Андрійович запропонував присутнім в сесійній залі ознайомитися з результатами перевірки, яку провела міська влада в ЦПМСД.

За словами члена комісії, начальника відділу фінансів, бухгалтерського та господарського обліку міської  ради Н.В.Дроговіз, на підприємстві перевірялась фінансова діяльність за  2017-2020 роки. В результаті виявлено   порушення та фінансові перевитрати.

Взагалі стан справ у медичній установі  свідчить про відсутність  з боку керівника належного  контролю за  виплатою заробітних плат працівникам та дотриманням законодавства в питанні узгодження кошторисних витрат. Коли ж   І. А. Цибровський та член профільної комісії О.В. Косенюк поцікавилися у керівника Центру, хто ж буде від-шкодовувати нанесені збитки, чіткої відповіді вони не отримали.  Почули лише, що з цього приводу подано звернення до прокуратури, а тому є сподівання на стягнення коштів із винних.

Напевно, всім присутнім в сесійній залі було прикро слухати пояснення Р.В.Кушні-ренка щодо  причин виявлених недоліків: "… не додивився, не знав, не думав, що так може статися". Тому підсумовуючи обговорення, міський голова наголосив, що згідно Статуту та законодавства, за все, що відбувається на підприємстві, несе відповідальність керівник. А в разі незнання чи нерозуміння певних процесів,  йому потрібно було звертатись до фахівців  та  здійснювати  належний контроль за роботою підлеглих.

Слід зазначити, що звіт Р.В.Кушніренка тричі заслуховувався на засіданнях постійної комісії з питань бюджету, де викликав чимало зауважень. Тож цілком логічним підсумком розгляду питання на сесії стало рішення про визнання "незадовільною" роботи директора   КНП "ЦПМСД Жашківської міської ради" Р.В.Кушніренка  щодо фінансово-господарської діяльності у 2020 році. 

Не додала позитиву в оцінці діяльності Р.В.Кушніренка на посаді керівника і презентація фінансового плану очолюваного ним підприємства на 2021 рік. Найперше присутніх в залі цікавило, яким чином працює Центр вже  чотири місяці без затвердженого головного фінансового документа. На жаль,  у відповідь - знову ніякої конкретики, одні лише загальні формулювання.

Через непідготовленість питання,  депутати були позбавлені можливості  "пройтися"  по  цифрах фінансового плану, проаналізувати доходи та витрати, поставити запитання та отримати на них вичерпні відповіді. Зважаючи на цю обставину,  після коротких дебатів вирішили відтермінувати розгляд питання та повернутись до нього у  найближчий час. 

 Зрозуміло, звіт директора Центру первинної медико-санітарної допомоги та  ситуація в медичному закладі вцілому не додавали оптимізму та вимагали радикального втручання.  Тому проєкт рішення про дострокове розірвання контракту з Р.В.Кушніренком та звільнення його з посади було підтримано депутатами.  Тимчасово виконувачем обов'язків директора Центру призначено О.В. Мотузко.

 Також на сесії внесено зміни до складу виконавчого комітету міської ради. Відповідно до поданої заяви, Г.П.Котко склав повноваження члена  цього колегіального органу. Натомість  до його складу увійшов  Є.А.Швиденко.

Крім того, на сесії затверджено порядок списання об'єктів (основних засобів) міської ради, прийнято рішення про включення об'єктів комунальної власності до переліків першого та другого типу (до кожного переліку включено по 23 об'єкти). Знайшла підтримку  програма "Правова освіта населення Жашківської територіальної громади на 2021-2025 роки". Традиційно не залишилися без уваги і земельні питання.

Катерина РАДЗІВІЛ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь