A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

ДО ДНЯ ПАМ’ЯТОК ІСТОРІЇ ТА КУЛЬТУРИ

Дата: 18.04.2021 10:40
Кількість переглядів: 1299

Міжнародний день пам'яток і визначних місць стали відзначати з ініціативи Міжнародної ради з питань охорони пам'ятників і визначних місць 18 квітня 1984 року. В Україні цей день має назву «День пам'яток історії та культури» і встановлений відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 1999 року.

      Україна – держава з багатовіковою історією та культурою. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам'ятки археології, архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію чи особистість. У кожному регіоні є свої визначні пам'ятки, які свідчать про давнє минуле краю.

Жашківщина багата історичними подіями, видатними постатями, що варті збереження у нашій пам’яті у пам’ятниках, пам’ятних знаках, меморіальних дошках тощо. Найбільша їх кількість відноситься до періоду 2-ї Світової війни. Героїзм радянських воїнів у визвольних боях на жашківщині та односельчан на фронтах війни увічнена в пам’ятниках, обелісках, стелах.

Фото без опису

      На місці, де був спостережний пункт 1-ї Окремої Чехословацької бригади встановлено стелу з написами українською і чеською мовами, а в с. Острожани у братській могилі поховані чеські воїни, які загинули за визволення села.                Трагічна подія у 1944 р. сталася в с. Павлівка напередодні його визволення. Тут окупанти, захопивши радянських воїнів у полон, закрили їх у сараї і підпалили. 16-ти заживо спаленим  встановлено пам’ятник – скорботний воїн. Під час наступу наших частин на с. Побійна німецька гармата підбила танк «Шерман», весь екіпаж загинув. Через багато років було встановлено ймовірне прізвище одного з членів екіпажу і на сільському цвинтарі на його могилі встановлено табличку. А затонулий  «Шерман» у 2004 році підняли із ставка і після реставрації встановили на території одного із Київських військових навчальних закладів.

     Ще один оригінальний пам’ятник періоду війни встановлено в с. Охматові -  танк «ИС-3». У січні-лютому 1944 р. тут проходили кровопролитні бої з участю великої кількості танків  і, за свідченнями охматівців, потонуло їх тут не менше 5-ти.

         Нашим землякам Героям Радянського Союзу  Клинківському О.К. і Подзигуну В.П. встановлено меморіальні дошки у селах Тетерівка і Червоний Кут.

Фото без опису  У 1950-х роках стояв у Жашкові пам’ятник Б.Хмельницькому, але згодом Москва «побачила» у боротьбі гетьмана прояви українського націоналізму і пам’ятник зруйнували.

       Є в нашому районі і пам’ятники трудової слави, це – трактори, встановлені у селах Тинівка і Пугачівка та біля профтехліцею (наразі тут трактор знаходиться на реставрації і незабаром буде встановлено на постаменті),  на яких у 1930-х роках працювали перші трактористи, серед них і тинівські дівчата.

      Пам’ятники для того й встановлюють люди, щоб  пам’ятати про ту чи іншу особистість, подію, не забувати своєї історії, своєї родини, батьківщини.

 

Фото без описуФото без описуФото без опису

Олександр Тютюнник


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь