A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Інформація про особливості початку польових робіт в 2021 році

Дата: 08.04.2021 08:50
Кількість переглядів: 1138

 

Фото без описуНадзвичайно важливим заходом, спрямованим на реалізацію в поточному році завдань зі стабілізації та зростання виробництва продукції рослинництва, є проведення комплексу весняних польових робіт. З настанням сприятливих погодно-кліматичних умов сільськогосподарські підприємства району активно включилися в проведення весняно-польових робіт. Польові роботи в господарствах розпочинаються після періоду коли грунт досягає м’яко пластичного стану. Кожного року цей період настає в різні строки. Це залежить в першу чергу від:

- Висоти снігового покрову на полях;

- Швидкості сніготанення;

- Глибини промерзання ґрунту;

- Насиченості ґрунту водою;

- Особливостей весняного періоду.

       У зв’язку з не стійкими погодними умовами на Жашківщині  можна виділити три типи строків початку польових робіт: ранні, середні та пізні.

До раннього типу слід віднести початок польових робіт в першій половині березня;

До середнього типу відноситься початок польових робіт в першій декаді квітня;

До пізнього типу відноситься початок польових робіт в другій половині квітня.

        В попередньому році з 2 березня, що на місяць раніше середніх багаторічних строків за період 1986-2020 рр. та в рекордно ранні строки відбувся стійкий перехід середньодобової температури повітря через межу +5° у бік підвищення, розпочалися весняні процеси. 6 березня грунт досяг фізичної стиглості, що на місяць раніше середніх багаторічних значень.

        Цьогорічна зима розпочалася рано з 17 листопада, що на 10 днів раніше середньо- багаторічних строків. Вона характеризувалася частими коливаннями температури повітря та переважаючим підвищеним температурним фоном. Найглибше промерзання ґрунту до 16 см спостерігалося в треті декаді січня. Сніговий покрив залягав на слабо – мерзлому, або ж талому ґрунті. Він неодноразово змінював свою висоту внаслідок снігопадів і хуртовин, а під час відлиг повністю сходив. Найдовше його залягання спостерігалося з 28 січня до 15 березня. Найвища висота його була в першій декаді лютого та становила 28-29 см. Однак, не дивлячись на загалом м’який характер зими, вона запам’яталась комплексом несприятливих явищ погоди таких, як значна кількість туманів, ожеледь, вітер, хуртовини, ожеледиця на дорогах. Небезпечних явищ таких як, льодяна кірка, талої води та снігу насиченим водою не спостерігалося.

        Весняний режим погоди розпочався з 25 лютого, зі стійким переходом середньодобової температури повітря через 0° у бік підвищення. Розпочався він в строки близькі до середніх багаторічних значень. Стійкий перехід середньодобової температури повітря через +5° відбувся 27 березня, що на 6 днів раніше середніх багаторічних значень. Завдяки стриманим температурам березня грунт  досяг фізичної стиглості з 29 березня, що на 9 днів раніше звичайногона 19 днів раніаторічних строківройшла добре., став гото-вий до проведення весняних посівних робіт.

     Після настання спілості ґрунту  по району розпочали сільськогосподарські польові роботи по збереженню вологи у ґрунті та підготовку полів до посіву ранніх ярих зернових культур. По господарствах розпочали сіяти ярий ячмінь, яру пшеницю, овес та горох. Однак, підсихання ґрунту стримували опади, які випадали в першій декаді квітня.

      Варто підкреслити, що основним фактором, що лімітуватиме ріст і розвиток сільсь-когосподарських культур та рівень їх продуктивності є волога,  тому особливу увагу слід приділити комплексу агротехнічних заходів, спрямованих на збереження наявної вологи та недопущенню її втрати в подальшому.

     Консультація на квітень 2021 року

Квітень на Черкащині очікується теплим та з опадами у межах норми. За чисельним прогнозом Українського Гідрометцентру, середньомісячна температура очікується +9,4º (за норми +8,7º), кількість опадів – 39 мм (за норми 44 мм).

У формуванні погоди в квітні значну роль починає відігравати сонячна радіація, тому  інтенсивно наростає тепло, середньодобова температура переходить через +5 і +10°.

В цьому році перехід через +5º відбувся дещо раніше 27 березня. Перехід через +8º та +10º може відбутися теж на 5-7 днів раніше середніх строків та майже одночасно 13-15 квітня. Але і атмосферна циркуляція часто вносить  свої корективи. В цьому році періоди потеплінь чергу-ватимуться з періодами похолодань, в які температурні показники відрізнятимуть значними стрибками. Найбільш інтенсивні дощі можливі у другій половині місяця.  

        Виходячи з фактичних даних та враховуючи прогноз погоди весняну сівбу потрібно надалі провести в стислі строки.

        Темпи проведення польових робіт можуть ускладнювати періодичні дощі.

Інформацію надано метеостанцією Жашків


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь