A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Прогноз строків цвітіння плодових культур на Жашківщині в 2021 році

Дата: 08.04.2021 08:46
Кількість переглядів: 739

 

Фото без опису      Кожного року плодові дерева цвітуть в різні строки. Своєчасне виконання робіт по догляду за ними дає завчасне прогнозування  початку їх цвітіння. Цвітіння – є однією з основних фаз розвитку плодових. Визначення строків цвітіння має велике практичне значення, так, як всі роботи  по догляду за садом (побілку, обприскування, обкопування стовбурів) необхідно закінчити до цвітіння.

На час настання фази цвітіння з наростанням тепла та накопичення певних ефективних температур потрібно:

- для абрикос – 88°

- для вишні та сливи – 125 – 135°

- для яблуні – 175 -195° .

На сьогодні сума тепла становить лише 15°.

      Погодні умови осені 2020 року, коли відбулася підготовка плодових дерев до зими, склалися задовільно.

       Зимовий режим погоди встановився рано – 17 листопада, що на 10 днів раніше середньо- багаторічних строків. Цьогорічна зима характеризувалася частими коливаннями температури повітря та переважаючим підвищеним температурним фоном. В період найбільш холодної погоди, з 16 по 20 січня, коли  середньодобова температура повітря була нижчою від кліматичної норми на 5-10° і становила 12-17° морозу та мінімальна температура повітря знижувалася до 17,8°-19,8° морозу, таке зниження температури повітря було короткочасним тому ніякої шкоди плодовим культурам  не нанесло. Грунт за зиму найглибше промерзав до 16 см, а під час відлиг він повністю відтавав. Сніговий покрив залягав на слабо- мерзлому або ж талому ґрунті. Він неодноразово змінював свою висоту внаслідок снігопадів і хуртовин, а під час відлиг повністю сходив. Завдяки м’яким  погодним умовам зими в цьому році коренева система плодових  та і самі плодові культури не відчули негативного впливу  від перезимівлі. Про це свідчать результати відрощування гілок плодових – яблуні, вишні, сливи, абрикоса – які відбирали двічі на зиму, після морозів 25.01 та планове відрощування 10.03. Відрощування показало, що всі плодові культури перезимували добре – і листкові і квіткові бруньки живі і добре набухли.

     Весняний режим погоди розпочався з 25 лютого, зі стійким переходом середньодобової температури повітря через 0° у бік підвищення. Розпочався він в строки близькі до середніх багаторічних для останнього 30 річчя. Та проходив за сценарієм ранніх весен, тобто коли був розтягнутий період між переходом середньодобової температури повітря  від 0 до +5° у бік підвищення. Стійкий перехід через +5°  середньої температури повітря  відбувся  27.03, що на 6 днів раніше середніх багаторічних значень, хоча намітився ще з початку 25 лютого. З 28-30 бе-резня розпочалася вегетація плодових в близькі до середніх багаторічних значень. Та внаслідок подальшого нестійкого тепла, наростання тепла проходить кволо.

     Станом на 31 березня сума ефективного тепла вище +5° склала 11°, що значно вище середніх багаторічних строків (норма 37°).

     За агрометеорологічними розрахунками по темпам накопичення тепла та очікуваною за прогнозом погодою надалі   цвітіння плодових розпочнеться у абрикоса 23-24 квітня, груші та сливи 3-4 травня, у вишні 5-6 травня, у яблуні 9-10 травня, тобто в близькі до багаторічних строків.

       Але ж квітень у народі називають «плутнем», бо часом плутає весну із зимою. Заморозки, холодні вітри цієї пори - звичайне явище. Їх повторюваність у ранні весни у 2-й половині квітня становить 50 %, у 1-й декаді травня – 30 %. Тому це може призвести до зниження врожайності в першу чергу кісточкових – абрикосу, який зацвітає першим. Бутони і цвіт пошкоджуються при 2° морозу, а плодова зав’язь при 1° морозу.

      Отже, необхідно слідкувати за прогнозом погоди і своєчасно вжити відповідні заходи щодо збереження садів під час цвітіння. До прямих способів боротьби із заморозками відноситься димлення та дощування. Температура повітря при димленні в середньому підвищується на 3-4°. Дощування здатне захистити рослини від заморозків інтенсивністю до мінус 5-7°. Проводять його не пізніше, ніж за добу до очікуваного заморозку. Тому необхідно завчасно підготовитись до захисту квітучих садів.

Інформацію надано метеостанцією Жашків


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь