A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Випробування негодою іноді пройти не так просто

Дата: 17.12.2020 08:59
Кількість переглядів: 444

Фото без описуСкладні погодні умови  минулого тижня влаштували справжню ковзанку для пішоходів і автомобілів.  Можна зрозуміти жителів громади, які висловлювали чимало нарікань на те, що вийти на вулицю стало просто неможливо. Тим часом міська влада робила все для того, щоб виправити наслідки негоди, однак, випробування погодними умовами були надто складними. Про те, хто зобов'язаний обслуговувати дороги в зимовий період в місті та селах, та які зусилля прикладаються, щоб виконати цю роботу, розповідає міський голова Ігор Цибровський.

-    Хочу одразу запевнити, що міська влада не чекала до останнього, а заздалегідь потурбувалась про те, щоб у комунальному господарстві були запаси протиожеледної суміші для посипання доріг і тротуарів, перебувала на ходу справна техніка. Коли виникають складні погодні умови, комунальники виходять на роботу вдень і вночі.

Ситуація перебуває особисто під моїм контролем, ВУЖКГ щоденно звітується про стан ситуації, кількість використаних пально-мастильних і посипкових матеріалів, техніки і т.п.

Першочергово обслуговуються дороги, по яких найбільш інтенсивно здійснюється транспортний рух.

Варто  зазначити, що у нашому місті  96 кілометрів таких  центральних доріг із твердим покриттям, і це досить вагома протяжність. Посипка  та  розчистка   їх займає  близько 4-5 годин. Налагоджена співпраця з метеостанцією "Жашків" про отримання   прогнозів погоди і, особливо, стосовно небезпечних явищ.

Отож, дороги і тротуари міста обслуговує ВУЖКГ. На роботах в зимовий період  задіяно 10 одиниць техніки, котра виконує різну роботу, в тому числі й розчищення від снігу та посипання протиожеледною сумішшю. Колись цю суміш закуповували в готовому вигляді, та вона не виправдовувала сподівань, бо ефект від її використання був мінімальним. Тому вже кілька років поспіль окремо закуповується сіль і гранвідсів. Ці компоненти змішуються у належних пропорціях. Тож і економніше, і практичніше. Комунальне підприємство має один розкидач, три трактори МТЗ-82, автогрейдер, два екскаватори, МТЗ-320 - маленький трактор для розчистки і посипки тротуарів, техніку для розвезення посипкового матеріалу та сміттєвоз. При необхідності на посипці доріг працює водночас 3-4 транспортних засоби. До речі, працівники господарства намагаються провести посипання  доріг і тротуарів, територій автобусних зупинок, парків і скверів до того, як люди починають іти чи їхати на роботу.

Хочу окремо розповісти про ситуацію, яка склалася минулого тижня. У четвер внаслідок дощу та замерзання ожеледиця покрила всі дороги і тротуари. Комунальна служба відреагувала одразу ж, кинувши всі сили в роботу. Потім, в ніч з п'ятниці на суботу, довелось виконувати чищення та посипання доріг в екстремальних умовах. Шість разів в кювет скидало техніку. Там, де виникали особливо небезпечні ситуації, доводилось спочатку посипати ділянку "заднім ходом", а потім розвертати її, щоб проїхати далі, метр за метром.

Фото без описуЛюди працювали безперевно  з першої години  ночі до 12-ї наступного дня. На підмогу вийшли 26 прибиральників територій та інші працівники, які допомагали основній бригаді. Вони посипали сумішшю територію автобусних  зупинок, доріжки у парках, тротуари. Загальна кількість витраченої протиожеледної суміші тільки за тих три дні склала 156 тонн.

Загалом, на зимовий період  ВУЖКГ заготовлено 1642 тонни посипкової суміші.  В листопаді вже було використано 62 тонни. Станом на 14  грудня використано 250 тонн.

Також комунальне підприємство виконувало роботи з обробки посипальними матеріалами ділянок доріг зi складними умовами руху по всій території громади. Тобто, і в деяких селах та на під'їздах до них.

Хоча поки що, до 1 січня,  це не входить в обов'язки ВУЖКГ, та старости сіл звертаються по допомогу. Тож проводиться розвезення протиожележної суміші  у села громади і здійснюється посипання тільки на небезпечних ділянках (спусках, крутих поворотах і т.п). Тут варто зазначити - дороги в напрямку сіл та на сільських територіях повинні обслуговуватись службами, які отримали на це законне право згідно проведених тендерів та заключених договорів.

Зокрема, у межах Жашківської ТГ проходять дороги територіального значення - у Монастирищенському, Буцькому та Лисянському напрямках, які  обслуговує ТОВ "ШРБУ-48" (Уманський автодор). Також вони проводять роботи у напрямку Жашків- Сорокотяга-Охматів - дороги загального користування державного значення. Працюють на даних ділянках працівники колишнього Жашківського ДРП, котре увійшло до складу зазначеного уманського підприємства. 

Дороги місцевого значення обслуговує служба автомобільних доріг, яку представляє "Дорбудсервіс". Зокрема, ця фірма обслуговує доїзди до сіл від центральних територіальних доріг. Наприклад, Вороне, Тихий Хутір, Безпечна, Зелений Ріг, Скибин, Олександрівка, Вільшанка, Марійка, Конельська Попівка, Конельські Хутори та Острожани.

У розчистці доріг від снігу та загалом у обслуговуванні їх у селах допомагають місцеві сільгоспвиробники.  Одні агропідприємства допомагають на добровільних умовах, інші - включають цю роботу до зобов'язань за соціальними угодами. Наразі проводиться робота в напрямку підготовки  документації та укладення договорів на виконання відповідних робіт.

Є в обслуговуванні доріг  один нюанс - ТОВ "ШРБУ-48"  та "Дорбудсервіс" працюють  за умовами договору на території Жашківської громади до 1 січня 2021 року, потім  потрібно укладати додаткові угоди. Практика минулих  років показувала, що вони продовжували роботу за такими угодами до результатів проведення наступних тендерів. В зв'язку з тим, що до ТГ приєднались ще двадцять  сіл,  розширяться  обов'язки  ВУЖКГ.  Кілометраж  обслуговування  значно  зросте.  У селах, які приєднались, з 1 січня  будуть призначені комунальні працівники.  Зрозуміло, що потрібно  поповнювати технічну базу, адже тих транспортних засобів, котрі є в наявності сьогодні, не вистачатиме. Найперше, необхідно придбати ще один розкидач для осінньо-зимового догляду за дорогами.

Хочу звернутись до жителів громади з проханням в період виникнення складних погодних умов до роботи комунальної та дорожніх служб ставитися з розумінням. На жаль, бувають ситуації, коли люди докладають всіх зусиль, але можливості  подолати наслідки негоди не завжди такі, які б хотілось мати.  Якщо виникає ожеледиця, чи інші ситуації, то в першу чергу увага приділяється тим дорогам і тротуарам, де найбільш інтенсивний  рух автомобілів та автобусів, розміщена основна інфраструктура - школи, дитсадки, лікарня  та  інші  заклади  соціальної  сфери. Водночас  впорядкувати  всі  вулиці  просто  фізично  неможливо. Для цього був би потрібний величезний штат працівників та необхідно мати в  рази  більше техніки.  Ні для кого не секрет, що в умовах сьогодення зробити це просто економічно неможливо. Комунальне підприємство, в свою чергу, буде робити все, щоб  поліпшувати засоби і технічну оснащеність для кращого надання послуг.

Віталія Котик


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь