A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Благоустрій – справа щоденна: у селах громади помітні зміни на краще (ВІДЕО)

Дата: 09.08.2020 10:27
Кількість переглядів: 2956

Жашківська ОТГ, Скибин, Ігор Цибровський, благоустрій, дорогиУ Жашківській об’єднаній територіальній громаді міська влада переймається не лише питаннями впорядкування центру ОТГ, а й її сіл. Зокрема щодо питань благоустрою. Звичайно, за пару років всі проблеми сільської місцевості не вирішаться, та все ж таки крок за кроком позитивні зміни відбуваються і про них варто розповідати. Міський голова Ігор Цибровський відвідує кожне село ОТГ, тримаючи у полі зору роботи, котрі там проводяться. Наразі говоримо про поїздку, яку здійснив голова громади нещодавно, побувавши у Вільшанці, Литвинівці, Марійці та Скибині.

 


Літо – пора, коли найбільше уваги приділяється благоустрою. В усіх селах здійснюється систематичне косіння та розчищення від стихійної рослинності на територіях прилеглих до об’єктів соціальної сфери, місць загального користування, біля пам’ятників, зупинок, адмінбудівель тощо.  Попри фінансову скруту, з бюджету об’єднаної територіальної громади виділяються кошти на відповідні та інші необхідні роботи. Серед болючих питань – звичайно дороги. Більшість з них не мають твердого покриття, тому одразу зробити їх асфальто-бетонними неможливо. Міський голова запропонував діяти найбільш оптимально – щоб привести в кращий стан більше сільських вулиць, здійснити підсипання доріг сумішшю щебеню та гранульованого відсіву. Така практика вже знайшла позитивний відгук у місті. Тепер і сільські жителі переконались, що у дощ і сніг грейдерованою і підсипаною дорогою можна проїхати та пройти, а не грузнути, пробираючись в’язкою грунтівкою. Тим паче, як стверджує керівник комунального господарства Микола Муштаєв, якщо на такій дорозі наступного  року виникнуть вибоїни чи ями, їх легко вирівняє техніка, котру має ВУЖКГ. Загалом за сезон літніх робіт на території об’єднаної громади підсипано щебеневою сумішшю 12 вулиць, на що витрачено близько 600 тонн відповідного матеріалу.

 «Намагаюсь кожну хвилину використати, щоб поїхати у села нашої громади, - розповідає Ігор Цибровський. - Провести огляд, проконтролювати, як проводиться благоустрій. Іноді потрібно надати якусь пораду, бо не завжди на практиці можна виконати справу так, як вона була попередньо задумана. Тож всі питання краще вирішувати на місці.  Незважаючи на дефіцит коштів у міському бюджеті, благоустрій проводиться скрізь. Найперше робиться те, без чого, особливо у сільській місцевості, не обійтись: обкошування трави влітку, прибирання снігу взимку, розчищення чагарникових ділянок. Організовано вивіз сміття.  Звичайно, цим справи не обмежуються. Вирішуємо й інші важливі питання, такі, як освітлення вулиць, покращення стану доріг та багато інших.

От, наприклад, сьогодні ми побували у всіх селах об’єднаної громади. Помітно, що вони виглядають впорядкованими і відчувається господарська рука. У Вільшанці та Литвинівці замінено лампи вуличного освітлення. У Марійці на днях здійснено вирівнювання дороги грейдером по вулиці Миру на відрізку, який постійно розмивається дощем. Це - 800 погонних метрів без твердого покриття та 250 метрів білощебеневого покриття. Знадобився тиждень, щоб упорядкувати територію біля старого приміщення школи, яку заполонила стихійна рослинність.

До речі, у кожному селі Жашківської ОТГ працює по два комунальники, які виконують роботи з благоустрою. Вони мають повний робочий день та отримують стабільну заробітну плату.

Під час перебування у селах зробив висновок, що дещо більшого контролю та кращої організації праці потребує ситуація в Скибині. Впорядкування кладовищ бажало б бути кращим. Розумію, що у селі їх налічується чотири, два з яких - дійсні. Великі площі захоронень потребують постійного догляду. Можливо, є вагомі причини чому десь щось не встигли виконати, але хотілось би чітко налагодженої роботи. Загалом варто відмітити, що у Скибині об’єктів докладання зусиль вистачає. Як і в інших села та місті, є вулиці, котрі потрібно негайно впорядкувати. Ямковий ремонт центральної дороги, що пролягає вулицею Небесної сотні, виконано струйним методом (39 200 грн з бюджету громади). Дорога по вулиці  Вербовій, на підсипання якої використано 26 тонн посипкового матеріалу на суму 25 800 гривень з коштів депутатського фонду бюджету громади Володимира та Дениса Курків. Ліміт на підсипання доріг було вичерпано. А відповідно до нормативно-правових вимог, введених чинним законодавством у квітні цього року, закупівля матеріалів на суму понад 50 тисяч гривень можлива лише через тендер.  Тому роботи на наступній вулиці Вербовій, будуть завершені після визначення переможця тендеру. Заплановано і ще кілька вулиць, дороги на яких будуть прогейдеровані, ущільнені та підсипані гран-відсівом і щебенем протягом поточного року.

Є ще у Скибині і вулиці, котрі не охоплені освітленням у вечірній час. Проектно-кошторисна документація на відповідні об’єкти вже виготовлена. Кошти потрібні чималі – більше 2 мільйонів гривень, тому цю роботу планується розпочати, а завершити її виконання - в наступному році. Наразі на реконструкцію мережі вуличного освітлення зі свого депутатського фонду бюджету громади виділив кошти Віталій Куликівський.

Підсумовуючи, хочеться зазначити, що для досягнення бажаних результатів нам потрібно співпрацювати, зосередившись на спільній меті, а це привабливий вигляд нашої громади в усіх її куточках. Маю вдячність до місцевих жителів, які знаходять час і підтримують свої та прилеглі до власних домоволодінь території в належному стані».

Віталія Котик


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь