A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

„Всі питання - головні і важливі, адже кожне з них стосується інтересів жителів громади...“ (АНАЛІЗ. ВІДЕО)

Дата: 09.07.2020 11:12
Кількість переглядів: 712

Фото без опису„Всі питання - головні і важливі, адже

кожне з них стосується  інтересів жителів громади...“

Понад сто питань порядку денного опрацювали депутати Жашківської міської ради на черговому сесійному засіданні. Міський голова Ігор Цибровський відзначив відповідальну і досить об'ємну роботу профільних комісій, виконкому та всього депутатського корпусу, адже попри літню пору усім поки що не до відпочинку, гаряче не тільки від спеки, а й від напруженого ритму сьогодення.

Отож, найперше депутати затвердили звіт про виконання бюджету Жашківської ОТГ за перший квартал поточного року. За цей період  бюджет був виконаний на 103,6 %, що свідчить про успішну роботу міської ради.

Як відзначив Ігор Цибровський, важливо, що жодна галузь соціальної сфери не залишилась без підтримки. Надано допомогу і районному бюджету у вигляді субвенції в розмірі 1 472 475 гривень. Ці кошти були просто необхідні на утримання територіального центру, центральної районної лікарні, на допомогу окремим категоріям громадян у придбанні ліків, надання інших видів матеріальної допомоги і т.п. До речі, подбала міська рада і про заробітну плату працівникам Центру первинної медико-санітарної допомоги, які працюють у пунктах здоров'я сіл Вільшанка та Марійка. 

Комунальні підприємства - не залишити без підтримки

 У процесі розгляду наступних питань, депутати взяли до уваги звіти керівників ПТМ та ВУЖКГ, внесли певні корективи та рекомендації стосовно організації подальшої діяльності підприємств. Міський голова та депутати вкотре акцентували увагу на проблемі високого рівня заборгованості, зазначивши, що підняття тарифів - не вихід із ситуації, тому потрібно шукати інші шляхи. Тож поки що, аби не допустити зростання оплати послуг для населення, з бюджету міської громади виділяються кошти на підтримку самих підприємств.  І вже коли йде мова про високі тарифи, то і якість надання послуг має зростати.

Подальшу долю ПТМ обговорювали детальніше, адже робота цього підприємства досить проблематична і перебуває в очікуванні  змін. Так, станом на 1 липня Жашківське ПТМ має лише 4 тисячі гривень прибутку, а заборгованість споживачів становить 1 мільйон 288 тисяч гривень. В тому числі 600 тисяч - борг населення. 

За словами директора Жашківського підприємства теплових мереж В.М.Бурлуцького, щоб вирівняти ситуацію, потрібно встановити лічильники на облік постачання тепла побудинково і запровадити нові тарифи, котрі за попередніми розрахунками зростуть для того ж таки населення на 18%. 

Міський голова Ігор Цибровський  призвав до пошуку компромісу, надавши чітке роз'яснення ситуації: " Насамперед, ми повинні думати про жителів громади. Водночас, є  розуміння того, що підприємство теплових мереж надалі в такому стилі працювати не може.  У Жашкові плата для людей за теплопостачання  і  так на рівні високої в порівнянні з іншими райцентрами, тому важливо знайти компромісні рішення. 

До речі, нещодавно під час однієї  з робочих  нарад Черкаської ОДА в розрізі виконання Закону України "Про комерційний облік теплопостачання" розглядали і оптимізацію вартості послуг Жашківського ПТМ. Там вбачають рішення проблеми - у переведенні населення на індивідуальне опалення. В нашому місті 15 багатоквартирних та 7 приватних будинків приєднані до системи централізованого тепло-постачання. Це - 115 споживачів.  Проблема в тому, що перевести всіх на газове опалення технічно складно. Як стверджують фахівці газопостачання, мережі, проведені десятки років тому, непридатні для такого нововведення і їх потрібно спочатку реконструювати. На це потрібні кошти, проекти і час.

Міська рада спільно з ПТМ звернулись до газового господарства з листом, у якому міститься прохання провести гідравлічні випробування і надати реальну оцінку ситуації. Однак, відповідь поки що не надійшла".

Впевнено цього разу прозвітував про діяльність виробничого управління житлово-комунального господарства  О.М.Муштаєв, розповівши про результати нового підходу до роботи із споживачами, завдяки якому вдається поступово ліквідовувати заборгованості та напрацьовувати заплановані  завдання на перспективу.

Проблеми водопостачання і водовідведення міста знову вимагали прискіпливої уваги. Так, місто забезпечується водою, котра надходить із двох свердловин. Одна з них працює добре, а інша - потребує очищення та заміни обладнання, завдяки якому створюється тиск води при подачі  її  в  мережу. Тож рішенням сесії передбачені кошти для відповідних очищувальних робіт  та на заміну насоса.  Також депутати проголосували за виділення коштів для закупівлі насосного обладнання з пультами управління для запуску гілки водогону в мікрорайоні Городище.

Проблематично гостро постало питання відновлення каналізаційних мереж. Деякі ділянки водовідведення потребують реконструкції і спеціальної промивки. Особливо в плачевному стані перебуває гілка, що пролягає від аграрного ліцею до мікрорайону цукрового заводу, закладена  як самотічна мережа. Часто до каналізаційної станції другого підйому стоки не доходять, доводиться витрачати сили і кошти на постійні  ліквідації  аварійних  ситуацій. Тому  важливо, що  на сесії депутати проголосували за виділення коштів на очищення цієї ділянки відвідної системи.

Будівництво торгово-розважального

центру очікує на інвестора

Чимало часу депутати приділили розгляду земельних питань. За одним з них прискіпливо слідкують жашківчани. Це стосується території, на якій заплановано будівництво  торгово-розважального центру.  Тобто, злощасної ями, як її називають містяни. 

І.А.Цибровський розповів, що вагому частину роботи вже зроблено у напрямку зрушення ситуації, тепер справа за інвесторами: " На сьогодні подолано  головний бар'єр - нарешті зроблена вся необхідна технічна документація. Розпочався відлік того терміну, коли ця земельна ділянка може пройти аукціон. Тобто, буде продаватися право оренди на неї на конкурентних засадах. Міська рада чекає зацікавлених інвесторів, які готові вкласти кошти у будівництво потрібного і довгоочікуваного для всієї жашківської громади об'єкту. Хто запропонує більшу суму для оренди земельної ділянки і дотримається конкурентних умов, той і збудує".

Перший крок до облаштування

міського комунального ринку

"Жителі громади повинні мати вибір і доступ до придбання необхідних товарів, а  малий бізнес -  право на розвиток, адже він забезпечить роботою підприємливих людей, котрі готові в ньому працювати, - переконаний міський голова. -  Значну частину жителів ОТГ і, зокрема, міста  хвилює питання діяльності ринкової території по вулиці Перемоги. На сьогодні в громаді офіційно не зареєстровано жодного комунального ринку. Тому  ще кілька років тому я запропонував ідею влаштувати такий ринок. Вона отримала підтримку депутатів.  Чому б ні, охочі займатись комерційною діяльністю є, та й покупців вистачатиме. Встановлення тимчасових споруд у вигляді яток (так званих павільйончиків) генеральним планом міста заборонено. А якщо це буде територія ринку, то таке облаштування доречне і зручне.   Земельних ділянок не так багато, щоб поширювати хаотичне встановлення подібних торговельних точок. Потрібно впорядкувати їх діяльність, і для цього краще обрати одну зручну, поки що порожню територію.

На сьогодні перший крок зроблено. Рішенням сесії надано право розроблення технічної документації. До статуту ВУЖКГ згодом будуть внесені зміни і дане підприємство зможе проводити діяльність із виготовлення документації, а потім - створення самого ринку".

            Земля учасникам АТО

З питань землевпорядкування не менш важливими були і ті, що стосувались надання ділянок учасникам АТО. 

Для 26 осіб вже завершується виготовлення технічної документації. Загалом надається близько 2 гектарів землі на території міста. Ще п'ять ділянок буде надано в межах села Скибин. Це землі сільськогосподарського призначення.

Також  на  сесійному  засіданні  затверджені  орендні ставки плати за земельні ділянки та прийнято рішення про встановлення місцевих податків і зборів. 

Внесли депутати зміни і до програми соціально-економічного розвитку ОТГ, здійснили перерозподіл коштів депутатських фондів, згідно з виявленими побажаннями щодо їх спрямування: поточних ремонтів  дорожнього  покрит-тя, допомоги ДЮКФП, реконструкції освітлення  в с.Скибин тощо.

Загалом 27 сесія міської ради пройшла продуктивно, швидко і на досить високому рівні.  "Цьому передувала складна і  тривала робота, - зазначив Ігор Цибровський, - Усі питання вивчалося скрупульозно, адже кожне  з них стосується інтересів жителів громади".

Віталія Котик


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь