A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Ігор Цибровський: "Податкові канікули спровокували фінансову прогалину в бюджеті ОТГ, а лікарня потребує підтримки вже сьогодні"

Дата: 21.05.2020 21:27
Кількість переглядів: 1752

Фото без описуЗагальновідомо,  що незважаючи на карантинні обмеження,  міська влада продовжує системно та цілеспрямовано працювати над розв‘язанням проблем, які стосуються  всіх сторін життя громади.  Сьогодні, як ніколи гостро, стоїть питання подальшої роботи некомерційного комунального підприємства „Жашківська центральна районна лікарня". Жашківська міська рада та очільник громади Ігор Цибровський, зокрема, ніколи не стояли осторонь проблем галузі охорони здоров'я.  Тож редакція газети "Жашківщина" звернулася до міського голови із пропозицією прокоментувати ситуацію з медичним закладом.

 

-  Ігоре Андрійовичу, підтримці медичних закладів міською владою завжди приділялась особлива увага. Що викликає тривогу сьогодні і наскільки нагальною є назріла проблема? 

-  На адресу міської ради надійшло кілька звернень, у яких викладена дуже невтішна ситуація щодо долі Жашківської центральної районної лікарні. Причина полягає у  суттєвому недофінансуванні закладу коштами з державного бюджету.

Як наслідок, на сьогодні районна лікарня має заборгованість за спожите тепло в сумі 2,7 мільйона гривень. Катастрофічно не вистачає фінансового ресурсу на заробітну плату працівникам. Тому керівництво медичного закладу звернулося до міської ради із проханням передбачити та надати фінансову допомогу в сумі 1 890 000 гривень.

Фото без описуОкрім того лікарня потребує коштів на дороговартісний ремонт медичного обладнання, закупівлю нової техніки та  препаратів.

Розуміючи проблемність ситуації, міська рада намагається у такий непростий для всіх сфер діяльності час віднайти необхідні кошти для підтримання ЦРЛ. На засіданнях виконавчого комітету залучаємо до роботи фахівців, щоб максимально можливо розподілити фінансовий ресурс і надати допомогу медичному закладу. 

-  Центральна районна лікарня надає медичні послуги жителям всієї Жашківщини, напевно інші громади  та села мають долучатись до її порятунку…

-  Так, даний медичний заклад підпорядкований  Жашківській районній раді. Однак, ми, в нашій міській об'єднаній громаді  не звикли ділити проблеми на свої й чужі, тим більш, що наша районна лікарня надає медичні послуги жителям нашого міста і сіл.

Водночас, сподіваюсь, що й очільники сільських рад піднімуть на розгляд це важливе питання і кожна об'єднана громада долучиться до спільної потрібної людям справи.  Бо  від того, чи зможемо ми зараз поліпшити фінансове становище ЦРЛ,  залежить її подальша  доля.  Якщо заклад припинить роботу, постраждають, насамперед, найменш захищені категорії населення всього району.

-  Ми вже не раз розповідали про те, що міська рада переймається вирішенням проблем медичної галузі. На скільки нам відомо, значні кошти були виділені рай лікарні і в минулому році…

Фото без опису - У  2019 році з бюджету громади на потреби Жашківської ЦРЛ було виділено 2 600 000 гривень. 

Спрямовувались кошти на заробітну плату медичним працівникам у сумі 2 151 803 гривень. Надавалась допомога на забезпечення лікарськими засобами пацієнта, котрий переніс операцію з трансплантації органів - 56 974 гривень. Для придбання медичних препаратів жителям ОТГ, хворим на цукровий діабет з міського бюджету було виділено 373 703 гривень,  на придбання ліків для психічнохворих - 17 520 гривень.

- А яка фінансова підтримка надана  протягом останнього часу?

З початку року на потреби районної лікарні з бюджету нашої громади надійшло вже 1 275 426 гривень.

Лише на утримання медичного закладу було надано 630 000 гривень. Передбачалося, що цих коштів вистачить на заробітну платню до  1 квітня, тобто, до терміну, коли вступила в дію медична реформа. Були великі сподівання, що принцип "гроші ходять за пацієнтом" покращать становище лікарні. Та реформа, очевидно, не дала бажаних наслідків.

Тому міська рада й надалі продовжила підтримку закладу. Знову, як і минулого року, тривожною була ситуація із закупівлею препаратів для хворих на цукровий діабет,  знову ЦРЛ зверталась з проханням допомогти у придбанні тих чи інших ліків.

З розумінням ситуації працюють  депутати міської ради.  Тож  згідно прийняти на сесійних засіданнях рішень, рішенням сесій,  було виділено кошти й на інші напрямки медичної підтримки.

Фото без описуЗокрема, 124 058 гривень на забезпечення лікарськими засобами  пацієнта, котрий  переніс операцію з трансплантації  органів;

107 468 гривень - на придбання медичних препаратів жителям ОТГ для лікування хворих  на цукровий діабет;

113 900 гривень - на закупівлю  ліків для психічнохворих.

Крім того, маємо ще одну проблему в масштабах всієї країни - загрозу COVID-19. Ми не могли залишитись осторонь і в питанні підтримки районної лікарні на випадок необхідності в разі появи захворювання в нашому районі. 

На  придбання обладнання, яке необхідне для надання інтенсивної медичної допомоги, забезпечення життєдіяльності пацієнтів при ускладненнях інфекції COVID-19  з міського бюджету виділено 300 000 гривень.

-  Зрозуміло, що у зв’язку з карантином ситуація з наповненням бюджету досить непроста. Як, на Вашу думку, потрібно обирати  пріоритети у нинішній непростий для всіх час? 

- На мою думку, турбуючись про щось одне, не можна втрачати інше. Тому пріоритетність сьогодні поняття дещо відносне. Одне залишається істинно важливим - немає нічого ціннішого за здоров'я людей.

І депутатський корпус, і виконавчий комітет Жашківської міської ради, і я особисто - вважаємо, що заклади охорони здоров'я потрібно за всяку ціну зберегти, а жителі громади і всього району повинні отримувати якісне медичне обслуговування.

Тому наразі ми зі спеціалістами апарату виконкому шукаємо шляхи надання фінансової допомоги ЦРЛ, ці пропозиції  нададуться потім депутатам для затвердження.

Я прихильник того, щоб не розглядати ситуації однобоко. Тут важливий комплексний підхід. Тож я звернувся з ініціативою до голови Жашківської районної державної адміністрації Юрія Барабаша здійснити ряд робочих візитів до ЦРЛ. У ході однієї такої зустрічі ми вивчали інфраструктуру закладу та попросили головного лікаря Юрія Левченка підготувати  варіанти вирішення проблемних ситуацій.

Хочу наголосити, що вирішити все миттєво не вдасться. У зв'язку із карантином та податковими канікулами, надходження до бюджету, зокрема Жашківської громади, скоротилися вдвічі. Заповнити таку прогалину в бюджеті можливо лише податками підприємців. У Жашківській ОТГ переважає малий та середній бізнес, якому в цей кризовий час непросто, тож обтяжувати його додатковими сплатами до бюджету не хотілося б. Перед нами зараз стоять непрості рішення, і на кону не лише доля лікарні, а й інші, не менш важливі для громади питання: фінансування освіти, ремонт закладів інфраструктури, реконструкція мережі водопроводу та ін. 

Наразі непростий час. Але й до цього не було легше, та ми  гідно долали виклики, що поставали перед місцевим самоврядуванням, а наша громада жила і розвивалася. Я переконаний, що ми подолаємо усі перешкоди і цього разу.

Віталія Котик

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь