Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Детально про 25 чергову сесію Жашківської міської ради (ВІДЕО)

Дата: 15.04.2020 17:58
Кількість переглядів: 792

Фото без описуРобочий тиждень місцевого самоврядування Жашківської ОТГ розпочався із чергової сесії міської ради, яку провів очільник громади Ігор Цибровський. Нагальних питань назріло чимало, отож працювати було над чим. З метою дотримання правил карантину засідання пройшло на свіжому повітрі, роль  конференц-зали виконав глядацький сектор стадіону.  

На початку сесії міський голова та депутати висловили подяку медичним працівникам районної лікарні та Центру медико-санітарної допомоги, адже їх робота триває в особливо відповідальний час, від них залежатиме порятунок людей в разі виникнення випадків захворювань на коронавірус.

Фото без описуЦікавило народних обранців, чи будуть на території Жашківської об’єднаної громади заходи дезінфекції доповнені масштабнішими обсягами, наприклад, обробітком вулиць та доріг, прилеглих до торгівельних закладів територій. Міський голова відповів, що робота ведеться згідно тих  карантинних вимог, котрі необхідні на даний час. У разі спалаху коронавірусу і виникнення необхідності розширення заходів санітарної обробки територій, їх буде впроваджено.

Порядок денний народні обранці затвердили із доповненнями. До нього було додано ще два питання – про внесення змін до рішення міськради про місцеві податки і збори на 2020 рік та про зміни до плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів.

Фото без описуНайбільша дискусія розгорнулась стосовно прийняття рішення щодо зниження ставок податків для підприємців І та ІІ груп оподаткування. Від фракції «Батьківщина» надійшла пропозиція розглянути питання щодо зменшення податкового навантаження для малого та середнього бізнесу на території об’єднаної територіальної громади.

Зокрема, на період карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби, для суб’єктів господарювання, робота яких заборонена відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року, встановити наступні ставки єдиного податку з розрахунку на календарний місяць для платників І групи єдиного податку – 0 відсотків розміру прожиткового мінімуму, для ІІ групи -  0 відсотків мінімальної заробітної плати, а потім, на період двох календарних місяців після завершення карантину - на 50 % від тих ставок, які були затверджені на увесь період поточного року.

Юрист міської ради пояснила, що 30 березня 2020 року прийнято закон, яким надано право органам місцевого самоврядування самостійно приймати рішення про внесення змін до встановлення розмірів місцевих податків та зборів в напрямку зменшення ставок єдиного податку. Загалом ніхто не був проти того, що бізнес потрібно підтримати. Однак, частина депутатів вирішили обговорити, наскільки це слушно саме в запропонованому формулюванні.  Адже, Верховна Рада вже ухвалила «тимчасові послаблення для малого і середнього бізнесу». Законодавством передбачено, що кожен підприємець може піти на податкові канікули і не сплачувати податок. До того ж, ще не відомо як довго триватиме карантин. Тому можна скористатись вище зазначеним і не приймати рішення поспіхом, оскільки питання не обговорювалось на бюджетній комісії. Врешті фінансова сторона питання привела до ще одного русла обговорення. Без надходження відповідної частини податків місцевий бюджет може втратити близько 3 мільйонів гривень. Якщо ж підприємці в умовах карантину зобов’язані будуть сплачувати єдиний податок і не зможуть його сплатити, то припинять роботу не тимчасово, а взагалі, і тоді критична ситуація ще більш поглибиться.

Фото без описуДумки розділились, тому рішення прийнято не було. Однак, міський голова Ігор Цибровський переконав депутатів ще раз повернутись до обговорення питання, опрацювавши шляхи виходу з ситуації детальніше. Адже міська влада повинна дбати водночас і про захист та добробут жителів, і про наповнення місцевого бюджету, від якого залежить збереження функціонування всіх установ, закладів та структурних підрозділів. А це – соціальна, комунальна, інші сфери ОТГ. В тому числі, функціонування навчально-виховних закладів, можливість допомоги медичній галузі, розвиток інфраструктури, соціальна допомога потребуючим категоріям населення і т.п. Зупинка діяльності підприємств малого і середнього бізнесу завдасть серйозного удару по бюджету міської об’єднаної громади. “Ми повинні розуміти - якщо сьогодні не підтримаємо малий і середній бізнес, то можемо його просто втратити, - зазначив Ігор Андрійович. -  Ми маємо знайти компроміс у такий скрутний час, аби ФОПи змогли протриматися на плаву і після завершення карантину продовжити працювати, надавати людям робочі місця та сплачувати податки, інакше життєдіяльність всієї громади буде під загрозою невиправної кризи”.

Ігор Цибровський також проінформував, що в цілях економії коштів зменшено раніше заплановані видатки на функціонування міської ради. Крім того, народні обранці вирішили не поспішати витрачати кошти своїх депутатських фондів. Зрозуміло, що використання прогнозувалось на ремонти доріг, допомогу школам чи інші витрати на своїх округах. Та можуть виникнути ситуації, коли необхідно буде терміново надати фінансову допомогу лікарні, хворим людям і т.п.

Фото без описуЩодо інших питань порядку денного, то вони були заздалегідь опрацьовані і рішення приймались депутатами досить злагоджено.

Так, внесено зміни до програми «Здоров’я населення Жашківської об'єднаної територіальної громади», згідно яких забезпечення реалізації відповідних заходів здійснюватиметься шляхом перерахування субвенцій районному бюджету за рахунок: субвенції з обласного бюджету  - 14 042 гривень; коштів бюджету Жашківської міської ОТГ  - 1 543 261 гривень. Своїм наступним рішенням депутати зобов’язали відділ житлово - комунального господарства розробити зміни до установчих документів Жашківського ВУЖКГ, передбачивши надання йому функції ринкової діяльності шляхом створення ще одного структурного підрозділу.

Також на сесії внесено зміни до програми розвитку земельних відносин, забезпечення фінансовим ресурсом якої з місцевого бюджету становитиме 483437 гривень. 

Затверджено  програму охорони навколишнього природного середовища до 2023 року, згідно якої потреба у коштах на пріоритетні заходи (технічне переоснащення очисного обладнання каналізації, встановлення локальних очисних споруд, будівництво мережі відведення зливових і талих вод у мікрорайоні Голівка, реконструкція гідротехнічної споруди по вул. Пушкіна, придбання та запуск лінії сортування твердих побутових відходів, озеленення населених пунктів, заходи охорони об’єктів природно-заповідного фонду) становить 43099,364 гривень.

У змінах до бюджету Жашківської ОТГ передбачено спрямування коштів вільного залишку, який склався на початок року, на підтримку загальноосвітніх навчальних закладів (придбання обладнання для їдалень, засобів навчання  на  реалізацію програми «Спроможна   школа  для  кращих результатів», фінансування ВУЖКГ (для виконання робіт по реконструкції гідроспоруд, ремонті вуличного освітлення, капітальних і поточних ремонтів доріг і тротуарів тощо),  передбачення субвенції районному бюджету,  придбання лікарських засобів,  проведення інвентаризації земельних ділянок сіл Скибин, Литвинівка, Марійка та присадибного фонду міста Жашків. Загалом ця сума становить 10  455 084 гривень. 

Земельні питання особливих обговорень не потребували, а тому рішення з їх приводу були прийняті конструктивно швидко.

Автор: Віталія Котик

Відеозвіт 25 чергової сесії Жашківської міської ради VIII скликання дивитись тут

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь