Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Волонтер-експерт із Німеччини допомагає організувати якісне шкільне харчування в одній із Жашківських шкіл

Дата: 05.03.2020 10:08
Кількість переглядів: 757

Фото без описуПитання організації харчування в умовах державної шкільної їдальні   завжди займає разюче і болюче місце в системі діяльності керівника Жашківської спеціалізованої школи №1.  За останні роки в закладі розроблені комплексно-цільові заходи направлені на покращення діяльності  організації  розвитку харчування учнів.

Одним із них є участь у проекті «UA-CHERSTUDY», який направлений на допомогу в створенні обіднього меню в шкільній їдальні з наявними ресурсами та персоналом. Служба старших експертів — громадська організація, яка з 1983 року відправляє спеціалістів для реалізації проектів та передачі досвіду в інші країни на волонтерських засадах. Спiвзасновниками SES є Федеральний союз нiмецької промисловостi, Федеральне об'єднання союзiв роботодавцiв Нiмеччини, Торгово-промислова палата Нiмеччини, Центральний союз ремiсникiв Нiмеччини.  За особистим зверненням директора школи  О.М. Яроша таку допомогу запропонував надати волонтер SES-експерт Карл- Хейнс Вестенхофер.

Карл - Хейнс Вестенхофер за національністю німець, який має  досвід в діяльності організації їдалень та ресторанів, об’єктів масового харчування. На Україні експерта щиро зустріли перекладач, учитель німецької мови Габро Сергій Васильович та директор Жашківської спеціалізованої школи №1 з поглибленим вивчення окремих предметів Ярош Олександр Миронович. 

Починаючи з понеділка 24 лютого старший експерт Карл-Хайнц Вестенхофер детально вивчав та аналізував діяльність працівників шкільної їдальні Жашківської спеціалізованої школи №1. Найбільше здивування  гостя викликало обладнання, засоби для роботи з переробки продуктів та величезна кількість фізичної ручної праці на плечах жінки-кухаря. Але змирившись з дійсністю та можливостями  Карл- Хайнц  розпочав детальне вивчення дитячого меню та розробку власної рецептури, виходячи з переліку продуктів шкільної комори.  

Особистість Карла його німецька харизма та можливість по спілкуватися живою німецькою мовою зацікавила і старшокласників. От і сьогодні, на прохання випускників 11-Б класу Карл на уроці технології провів майстер-клас.  SES–експерт розповів молоді про європейські особливості та вимоги до гігієни, приготування страв. Розкрив деякі секрети підбору продуктів та  тонкощі їх зберігання. Карл запевнив старшокласників, що запорука смачної страви лежить не лише в рецептурі, а й правильному, якісному підборі інгредієнтів. А ще, жартуючи, шеф-кухар каже: «Любов… У страву і справу, яку ти робиш треба закохатися. І з цим ніжним почуттям братися до діла. Терпіння, віра та захоплення справою  від душі, серця обов’язково дадуть позитивний результат!»

Найкращим прикладом цієї « кулінарної любові», на думку Карла, є десерт. А молодим і юним кулінарам запропонував майстер-клас з приготування таких смаколиків як «Шоколадний мус» та «Сирний торт». Перейнявшись почуттями та захопленням майстерністю у роботі шеф-кухаря, старшокласники намагалися нічого не пропустити і детально записували рецептуру, технологію приготування. Час пробіг непомітно. Але десерт вимагав природнього охолодження,  витримки…

«Сирний торт» можна було спробувати лише наступного дня. « Здається,  нічого смачнішого ми ще й не їли», - говорили дівчата. «І, справді, робили з любов’ю  тому й така смакота!» - пригощаючись додавали хлопці.  А мудрі наставники – Карл- Хейнс та Маковецька Катерина Андріївна , дивлячись на них раділи, що молодь бажає чути і вчитися у старшого покоління. І, врахувавши усі деталі «уроку», працювати на позитивний результат.

 Готуйте з любов’ю -  і буде смачно!

Джерело: http://zhashkiv1.school.org.ua/news/20-01-30-27-02-2020/

http://zhashkiv1.school.org.ua/news/21-25-08-28-02-2020/

http://zhashkiv1.school.org.ua/news/08-52-18-05-03-2020/



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь