A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

В Жашкові проведено інформаційно-роз’яснювальну роботу з метою попередження детінізації праці

Дата: 31.01.2020 12:51
Кількість переглядів: 402

В Україні проводиться цільова інформаційна кампанія, ініційована Прем’єр-міністром України О.Гончаруком (доручення від 22.01.2020 № 2313/0/1-20).

Увесь тиждень, з 27 по 31 січня, проводилася інформаційно-роз’яснювальна робота серед суб’єктів господарювання у сфері торгівлі та організації харчування щодо неприпустимості допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

Зокрема, про особливості трудових відносин з неповнолітніми говорили 28 лютого у Жашківському аграрно-технологічному професійному ліцеї. Зустріч із учнями АТПЛ проходила у формі семінару за участю:

  • Інни Кулибаби - заступника начальника Жашківського відділення обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Черкаській області;
  • Марії Штунь - начальника Жашківської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості;
  • Тетяни Щедриної - начальника  відділу взаємодії з роботодавцями, начальника Жашківської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості;
  • Тетяни Чернієнко - провідного спеціаліста-інспектора праці відділу юридичного забезпечення апарату виконавчого комітету Жашківської міської ради. 

Завданням згаданих спеціалістів було не лише інформування, а й попередження ліцеїстів про підводні камені у оформленні на роботу, співпраці із роботодавцями тощо.

29 лютого в сесійній залі Жашківської міської ради пройшов круглий стіл за участю вищезгаданих спеціалістів та підприємців і роботодавців, котрі здійснюють свою діяльність у сфері торгівлі та організації харчування про недопущення допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин. Захід проходив під керівництвом міського голови Ігоря Цибровського, який наголосив на зацікавленості міської ради у співпраці із суб’єктами господарювання, в працевлаштуванні населення, добросовісних відносинах роботодавців та найманих працівників.

Інспектор праці роз’яснив роботодавцям про порядок прийняття працівника на  роботу, про види трудових договорів, порядок їх укладання та розірвання. Обговорили питання відмінності трудового договору від договору ЦПХ, та в яких випадках є ризик визнання відносин як приховані трудові.

 Роботодавцям нагадали про відповідальність за порушення законодавства про працю, передбаченої ст. 265 КЗпП України, про збільшення розміру мінімальної заробітної плати з 1 січня 2020 року  та відповідно, збільшення розміру штрафних санкцій за порушення законодавства про працю:

  • 141 690 гривень – за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника  на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • 14 169 гривень – за порушення термінів виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш, ніж  на один місяць, виплата їх не в повному обсязі;
  • 47 230 гривень – за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці;
  • 47 230 гривень – за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, котрі залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу»«Про альтернативну (невійськову) службу, «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» ;
  • 14 169 гривень – за недопущення до проведення інспекційного відвідування з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні;
  • 472 300 гривень – за вчинення перешкод при проведенні інспекційного відвідування, предметом якого є дотримання вимог законодавства щодо належного оформлення трудових відносин;
  • 4 723 гривні –  за порушення інших вимог трудового законодавства.

Щоб не наражатися на штрафні санкції роботодавців закликали привести у відповідність до діючого законодавства відносини з найманими працівниками.

Спеціалісти донесли до відома присутніх про перелік послуг, які надаються службами зайнятості населення, пенсійного фонду та  податкової. На сьогодні чимало послуг роботодавці та працівники можуть отримати на інтернет-ресурсах, або ж – безпосередньо у відповідних установах.

Присутні на зустрічі підприємці позитивно відреагували на пропозицію міського голови регулярно проводити подібні заходи, щоб бути в курсі у змінах в законодавстві та отримувати його роз’яснення.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь