A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Підприємства, установи та організації зобов’язані забезпечувати благоустрій земельних ділянок, наданих їм на праві власності чи праві користування

Дата: 22.10.2019 18:44
Кількість переглядів: 1021

Фото без описуЩоразу, коли постає питання благоустрою на території міста, ліквідації стихійних сміттєзвалищ, вирізки стихійних насаджень, викосу бур’янів, ремонту доріг та тротуарів, жашківчани висловлюють обурення: мовляв, чому влада нічого не робить?

Та варто внести ясність у деякі моменти.

Приміром, не всі об’єкти та земельні ділянки, що розташовані на території міста, знаходяться в підпорядкуванні Жашківської міської ради чи Виробничого управління житлово-комунального господарства. А отже здійснювати будь-яку діяльність цими установами на таких територіях (благоустрій, ремонт тощо) – неправомірно.

У правилах благоустрою, санітарного утримання територій, забезпечення чистоти і порядку в м. Жашкові (рішення від  09.09.2014  № 39-4/VI ) декларується:

 Вимоги до впорядкування територій підприємств, установ, організацій

Підприємства, установи, організації забезпечують благоустрій земельних ділянок, наданих їм на праві власності чи праві користування відповідно до закону.

Суб’єкти господарювання зобов’язані:

- забезпечувати благоустрій та утримання в належному стані земельних ділянок, наданих їм відповідно до вимог чинного законодавства у власність, користування;

- проводити роботи з очищення доріг та тротуарів від бруду, снігу, а в зимовий період здійснювати обробку протиожеледними матеріалами;

- уживати заходів із ремонту покриття доріг і тротуарів;

- забезпечувати охорону та відтворення зелених насаджень, декоративне оздоблення квітниками;

- здійснювати косіння травостою на територіях, уживати заходів щодо боротьби з карантинними та іншими бур'янами;

- прибирати територію від опалого листя та не допускати його складування і спалення;

- не допускати утворення стихійних звалищ відходів;

- прибирати та утримувати територію від межі відведеної земельної ділянки до проїжджої частини вулиці, а у випадках, коли відведена земельна ділянка не межує з проїжджою частиною вулиці або відстань до проїжджої частини вулиці значна – на відстані 15м від межі відведеної земельної ділянки (ЧИТАТИ БІЛЬШЕ ТУТ)

Фото без описуВтім далеко не всі підприємства й установи займаються благоустроєм прилеглих до них територій. Подібна ситуація склалася із земельною ділянкою біля залізниці у Жашкові орієнтовною площею 0,9 га (що дотична до вулиці Княгині Ольги). Тут кілька років поспіль не впорядковується територія.

Жашківським ВУЖКГ неодноразово надсилалися листи до Козятинської дирекції залізничних перевезень із проханням навести лад на своїй земельній ділянці. Жашківська міська рада – із проханням Фото без описузробити інвентаризацію земельної ділянки та передати її на баланс міськради.

Варто зауважити, згадана ділянка використовується не за цільовим призначенням, балансоутримувач не здійснює на ній належних заходів з благоустрою. Як наслідок – територія заростає бур’янами, кущами, тут накопичується сміття.

А два роки поспіль, за ініціативи дирекції Жашківської школи №5, цю територію прибирали школярі згаданого закладу в ході місячника благоустрою.

Директор ЗЗСО №5 Наталія Сухоносова:

Фото без опису- Колектив нашої школи звернувся із пропозицією до керівництва залізниці прибрати цю територію. Нам відповіли, що будуть цьому раді, бо працівників у них бракує, щоб осилити таку площу. Діти і взяли шевство над територією біля залізниці на два роки. Та жодного разу працівники до нас не приєдналися. До того ж, діти досі згадують ті прибирання із великою огидою, Фото без описубо мішками збирали там побутове сміття, засоби гігієни, рештки тварин, які підприємливі свинарі після забою не утилізують належним чином. Цей список можна продовжувати ще довго. Але суть залишається такою: керівництво залізниці не прибирає свою ділянку, а жашківчани безвідповідально і цілеспрямовано роблять із цієї площі сміттєзвалище – просто під вікнами власних домівок! Останнє дітей обурює найбільше. Не впевнена, що правильно буде спонукати школярів ще раз наводити там лад».

Міський голова Ігор Цибровський:

- Намагаючись навести лад в кожному куточку міста, ми, звісно, намагаємося шукати вихід у таких ситуаціях. Приміром, ми добилися передачі на баланс електричної підстанції на території колишнього цукрового заводу і тепер обслуговуємо споживачів у цьому мікрорайоні самостійно. Як тільки було ліквідовано цукрозавод і майно на залізничній колії цього підприємства (що пролягала від бул.Героїв АТО до вул.Перемоги), ми зуміли за підтримки благодійників здійснити будівництво тротуару. Комунальники зобов’язані здійснювати благоустрій, озеленення лише місць загального користування. А якщо кожне підприємство буде так безвідповідально ставитися до своїх обов’язків щодо впорядкування прилеглих територій – працівники комунального господарства просто не впораюся із таким об’ємом робіт.

Наразі ми готуємо чергове звернення до Козятинської дирекції залізничних перевезень із проханням передати міській раді ту земельну ділянку.

Принагідно, хочу звернутися до керівників усіх підприємств, установ, організацій не тільки міста, а й ОТГ в цілому: покажіть рівень вашої культури – наведіть лад на своїх земельних ділянках. Будьмо господарями в нашій громаді.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь