A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Купальські традиції в Жашківській громаді (ФОТО. ВІДЕО)

Дата: 10.07.2019 15:53
Кількість переглядів: 1352

Фото без описуСвяткування Івана Купала відбулося майже в кожному населеному пункті Жашківської міської об’єднаної територіальної громади. В основу програм заходів лягли народні традиції, та разом з тим – у кожному населеному пункті свято мало свою родзинку.    

Фото без описуНа купальські гуляння в с.Литвинівка посходилися місцеві жителі та гості з м.Жашків і сусідніх сіл. Свято пройшло з запальними танцями, піснями, іграми та конкурсами. Організатори подбали про зацікавлення молоді народними звичаями, зокрема влаштували майстер-клас із плетіння вінків. Та здається, дітям і молоді чи не найбільше до вподоби була давня і, на жаль, забута купальська традиція – плетіння «качанчиків» із вишень.

Фото без описуЖителі Вільшанки влаштували гуляння у форматі жартівливої вистави, головними героями якої стали колоритні персонажі Стецько й Уляна, Відьма, Знахарка і Водяний. Загалом у постановці взяли участь 18 дітей та склад жіночого вокального ансамблю «Калинонька». Роль куліс грала подарована односельчанам велика картина з літнім пейзажем, написана місцевою художницею Анною Іжик. У сценарії свята знайлося місце і традиційним купальським дереву, вогнищу і пригощанням, і сучасній дискотеці.

Фото без описуУ Скибині працівники будинку культури й аматори сцени зробили акцент на народних звичаях та конкурсній програмі. Тут водили хороводи навколо купальського дерева Марени, пригощалися варениками, демонстрували силу і спритність у боротьбі за призи, проводили конкурс на найкращий вінок. Організатори привітали молодят, котрі цього дня взяли шлюб, із створенням сім’ї. Двадцять восьмеро жителів села, котрі носять ім’я Іван, отримали вітання з днем Ангела. А також – обдарували чотирьох сельчан, котрі народилися на Івана Купала.

Фото без описуУ Жашкові учасники святкування стали свідками справжньої лісової феєрії – театралізованого дійства «Купальська вода», усі ролі якого зіграли юні вихованці Жашківського міського будинку культури. Яскравими нотками вплелися в дійство і пісні у виконанні солісток Катерини Ткачук і Катерини Вербівської, жіночого вокального ансамблю «Мрія», мішаного ансамблю «World of four» і танки хореографічних колективів «Світанок» та «Зорепад» - міського будинку культури, зразкового хореографічного колективу "Веселка" Жашківського РБК ім.П.Демуцького. Традиційною для жашківських купальських гулянь вже стала лотерея, в результаті якої призи отримали 50 гостей заходу.

Святковій атмосфері заходів сприяли Жашківська міська рада, відділ культури, молодіжної політики, спорту та туризму Жашківської міськради, Олександр Сторожук, Юрій Залєвський, сім’я Тримайло, Микола Кротик, ІП «АгроВільд-Україна», Світлана Чвикова, Київський  державний  цирк-шапіто "Орбіта" і помічник народного депутата України Валентина Ничипоренка Марія Король.

БІЛЬШЕ ФОТО - НА НАШІЙ СТОРІНЦІ В  Facebook

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь