A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Досягати порозуміння намагались у компромісних рішеннях (13 сесія Жашківської міської ради VIII скликання). ВІДЕО

Дата: 03.04.2019 11:38
Кількість переглядів: 572

Понад сімдесят питань порядку денного було опрацьовано депутатами на черговій сесії міської ради, проведеній головою Жашківської об’єднаної територіальної громади Ігорем Цибровським.
На початку засідання традиційно прозвучали депутатські звернення. Одне з них стосувалось проблеми заміни опори електричної мережі на одній із вулиць міста. Оскільки проблема виникає не вперше і вирішити її не завжди можна оперативно, бо обслуговуванням займається не структура міськради, а РЕМ, обговорено варіанти розв’язання подібних ситуацій. Взято до уваги й клопотання включити до титульного списку ремонту дорожнього покриття вулицю Філатова.

До порядку денного, який розглядали депутати, додатково включили декілька земельних питань та питання прийняття з балансу районного відділу освіти до міської ОТГ шкільного автобуса.
Більшістю голосів депутати внесли зміни до регламенту, передбачивши умови правомірного пакетного голосування за необхідності у дозволенних чинним законодавством випадках. Потім прийняли рішення, що стосувались корекції місцевих податків та зборів. А далі – перейшли до розгляду питань соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади, змін та доповнень до соціальних програм, визначення завдань покращення інфраструктури міста і сіл ОТГ та інше.

Зрозуміло, що головним було і залишається фінансування, а тому змістовно попрацювали над коректуванням розподілу коштів та змінами до бюджету.

В об’єднаній громаді особлива увага приділяється галузі освіти, а тому при внесенні змін до рішення міської ради про бюджет ОТГ на 2019 рік передбачено кошти на вирішення проблемних питань навчальних закладів та фінансування відповідно нагальних потреб. Отож, загалом в даному напрямку виділено 2 116 320,00 гривень. Зокрема: 37 360 гривень - на пільговий проїзд педагогічних працівників до Скибинського та Литвинівського закладів загальної середньої освіти; 244 878 гривень - на оплату послуг із монтажу автоматичної системи пожежної безпеки в Жашківській СПШ № 1; 142 559 гривень - на оплату послуг із встановлення системи опалення в спортивному залі міської школи № 4; 278 918 гривень - на капітальний ремонт системи опалення в спортивному залі ЗЗСО № 2; 1 412 605 гривень - співфінансування у розмірі 10% від загальної вартості проектів реалізація яких планується за рахунок субвенції з державного бюджету. Збільшено видатки і на дошкільні заклади - на суму 1 061 779 гривень, у тому числі: 825 605 гривень - на капітальний ремонт санвузлів закладу дошкільної освіти №5; 8900 гривень - на придбання холодильника для дитячого садка у селі Литвинівка; 227 274 гривень - співфінансування у розмірі 10% від загальної вартості проектів реалізація яких планується за рахунок субвенції з державного бюджету. Окрім того, як і минулого року, депутати передбачили субвенцію районному бюджету для участі зразкового дитячого ансамблю гармоністів у фестивалях, оглядах, конкурсах, а також на покращення матеріально-технічної бази. Цього року ця сума становить 40 тисяч гривень.

Варто зауважити, проблем поточного й капітального ремонтів закладів освіти накопичилося багато. Але до цього часу не проводилася інвентаризація технічного стану будівель. А тому для визначення пріоритетності ремонтних робіт необхідно, аби таку перевірку провели компетентні ліцензовані організації. Саме тоді вдасть визначити: які об’єкти потребують лагодження в першу чергу.

Питання комунальні для громади не менш важливі, адже чимало запланованого очікує завершення і нових справ додається. Наприклад, минулого року у місті розпочато роботи на 4 об’єктах, які продовжили виконувати з початку квітня. Кошти на ці об’єкти були виділені із державного бюджету. Частину субвенції використано минулого року, решту в сумі 8 652 966,78 грн. буде використано цьогоріч: капітальні ремонти тротуарів по вулицях Соборна - 1 217 600 грн., Перемоги – Вокзальна – 589 130 грн.; будівництво водопровідної мережі в мікрорайоні Городище – 5 550 476,57 грн., капітальний ремонт водопровідної мережі по вулицях Соборна, Благовісна, Захисників України, Вокзальна – 1 295 760, 21 грн.

Втім отримання коштів із державної казни передбачає співфінансування з місцевого бюджету. Тож, відповідно, депутатами прийнято рішення виділити 619 312 грн. на співфінансування.

Варто зауважити, субвенції із держбюджету зазвичай надходять в грудні, коли ремонтні чи будівельні роботи проводити не можливо, а отже й освоїти гроші до кінця фінансового року не вдається. Неосвоєні суми, відповідно до законодавства, необхідно повернути. Саме тому міський голова Ігор Цибровський звернувся до народного депутата України Валентина Ничипоренка та Асоціації міст України із проханням посприяти у вирішенні цієї проблеми. І такі звернення до Асоціації та депутатів Верховної Ради були непоодинокі. Як результат, вже другий рік поспіль парламентом затверджується постанова, відповідно до якої субвенції все-таки залишаються в місцевих бюджетах.

Проекти на ремонтні і будівельні роботи  Жашківською міською радою на розгляд Кабміну подаються щороку. Цьогоріч  попередньо було сформовано список готових проектів, до яких увійшли заклади освіти та культури. Зокрема, в міській раді сподіваються, що Фондом соціально-економічного розвитку буде виділено кошти на утеплення та капітальний ремонт фасадів, капітальний ремонт покрівель в окремих закладах освіти і культури. В рамках співфінансування виділено 10% від загальної вартості - 2 019 917 грн.

Виділено також кошти на встановлення системи відеоспостереження, заміну вуличних ліхтарів, озеленення, облаштування доріжок на кладовищах, встановлення трьох примусових засобів обмеження швидкості біля шкіл №2, №3, №5, облаштування додаткового освітлення пішохідних переходів для безпеки руху тощо.

Ряд рішень на сесії прийнято і стосовно спрямування коштів із депутатських фондів, адже маючи ресурс у сумі по 100 тисяч гривень, народні обранці визначають пріоритети їх використання на благо громади.
Коштів бюджетних і депутатських потребувало питання встановлення пам’ятника загиблим Героям захисникам. На розгляд сесії його окремо не виносили, та в ході розгляду змін до міського бюджету внесли відповідну корективу, щоб мати нарешті реальне бачення розв’язання давно задуманої і важливої справи. Проект пам’ятника розроблено, та, як виявилось у ході досесійного розгляду питання, він не один – саме так пояснювалось тривале відтермінування встановлення пам’ятного знака. В районі є 9 спілок ветеранів АТО та ООС, потрібно, аби всі вони дійшли спільного знаменника і надали згоду на один обраний варіант.
Тому орієнтовну суму коштів рішенням сесії зарезервували. Частину необхідної суми складатимуть кошти із депутатських фондів. Обговорювалась і важливість реконструкції меморіалу Слави.

Особливу увагу учасники засідання приділили питанню включення земельних ділянок несільськогосподарського призначення по вулиці Соборна, міста Жашків, до попереднього переліку таких, які можливо виставити на земельні торги та підготовку лоту до проведення земельних торгів. Тобто, це ті земельні ділянки, на котрих планується будівництво спортивно-розважального торговельного комплексу. На розгляд сесії було винесено дві заяви-клопотання. Фактично, як пояснив міський голова, обидві пропозиції за змістом подавались майже ідентичні, окрім однієї умови, що стосувалась частини приміщення майбутнього комплексу (спортивного призначення), яке у перспективі має бути передане на баланс ОТГ. У одній із заяв це – перший поверх, а за іншою - будь-який, окрім цокольного. Визначено і терміни, в які при позитивному рішення на користь майбутнього користувача земельних ділянок має бути збудовано зазначений об’єкт. Враховуючи рекомендації постійної комісії з питань землевпорядкування, будівництва, торговельно-побутового обслуговування та екології, на сесії прийнято рішення включити земельні ділянки площею 0, 2644 га та 0,0617 га по вулиці Соборна до попереднього переліку земельних ділянок, які можливо виставити на земельні торги за право оренди з умовою: переможцю земельних торгів збудувати торговельно-розважальний об’єкт і безоплатно передати до комунальної власності Жашківської міської об’єднаної територіальної громади будь-який, окрім цокольного, поверх будівлі - спортивний комплекс. Встановити термін користування земельними ділянками – 5 років, а будівництво розпочати не пізніше, ніж через рік після надання права оренди. При недотриманні умов договір оренди буде розірвано в односторонньому порядку.

Також на сесії прозвучала інформація про те, що є можливість стати громадським інспектором з охорони довкілля Черкаської області, з приводу чого за детальнішими умовами охочі можуть звертатись до міської ради.

Віта Котик


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь