A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Яким бути спортивному комплексу – вирішувати громаді

Дата: 21.02.2019 10:07
Кількість переглядів: 3912

Фото без описуУ Жашківській міській об’єднаній територіальній громаді взяли за правило вирішувати найбільш значимі питання не тільки після вивчень та обговорень на засіданнях комісій, а й зважаючи на думки жашківчан, висловлені у зверненнях та на зібраннях.

Побудова спортивного комплексу на місці пустуючого котловану в центрі міста – задум не одного дня і мрія не одного року. Її почали втілювати в життя, але проблема з фінансуванням давалась взнаки. На допомогу вирішив прийти В.М.Ничипоренко, але, як зазначив він сам, не як депутат, а як підприємлива людина з комерційним підходом до справи.
Фото без описуТридцять п’ять мільйонів – сума велика, спортивний комплекс з розважальним чи торговельним центром – вибір не з простих. При цьому потрібно зважати на думку громади, нею мають керуватись депутати при прийнятті рішення на сесії міської ради. Тому міським головою Ігорем Цибровським було організовано зустріч, на яку запрошені депутати всіх рівнів, фахівці фізичної культури, представники громад міста і сіл району. Розширене засідання пройшло в залі районної ради за участю народного депутата України Валентина Ничипоренка, керівництва району, депутатів обласної, міської і сільських рад, сільських голів.
Налаштовуючи присутніх на хвилю конструктивного обговорення, міський голова Ігор Цибровский проінформував, що спочатку до міської ради 18 січня цього року надійшла заява директора ТОВ «Кінно-спортивна школа» М.В.Миколюка з проханням включити до переліку виставлених на земельні торги ділянку комунальної власності по вулиці Польовій для будівництва торговельно-розважального комплексу. Ця заява була опрацьована комісією з питань земельного впорядкування, якою надано резолюцію із погодженням винести пропозицію на розгляд сесії міської ради. Потім, минулого тижня, від того ж заявника надійшло наступне клопотання про включення до названого переліку земельні ділянки по вулиці Соборна, з подальшою метою надання їх для будівництва торговельно-розважального та спортивного комплексу, який включатиме: 1 поверх - спортивний комплекс, 2 поверх – супермаркет, 3 поверх - дитячий розважальний центр. При цьому ТОВ «Кінно-спортивна школа» гарантує, що в разі перемоги на земельних торгах з продажу права оренди на землю, перший поверх новозбудованого комплексу буде передано у власність територіальної громади. Дана земельна ділянка перебуває у користуванні ВУЖКГ, рішеннями минулих сесій її виділено для побудови спортивно-оздоровчого комплексу. На розробку проектно-кошторисної документації комплексу витрачено частину коштів, зібраних на умовах співфінансування: понад 400 тисяч гривень – з міського бюджету, 150 тисяч – спонсорської допомоги ПСП «Аскольд-Агро», 50 тисяч гривень – Благодійний Фонд «Нова Громада» (депутати обласної ради Віктор Вусик і Віктор Погорілий були першими однодумцями в ідеї побудувати для жашківчан спортивний комплекс із басейном). Орієнтовна вартість будівництва об’єкта складає майже 35 мільйонів гривень. Шансів у міської громади осилити таку суму практично немає.
Фото без описуТому нова пропозиція Валентина Ничипоренка заслуговувала на увагу. Він представив присутнім на обговоренні зібрання всі «за» і «проти» нового й старого варіантів задумів по будівництву комплексу, а також надав числення роз’яснення. Взагалі, за його словами, головне – це, щоб діти та молодь мали місце поза межами шкіл, де б вони могли з користю проводити час. Крім того, були численні звернення жителів міста, чому в Жашкові немає жодного представництва широкої торговельної мережі, такої, як «АТБ» чи «Фора». Адже ціни у нас чи не найвищі в області, а в таких торговельних представництвах працює принцип меншої вартості товарів внаслідок більшого товарообігу. Тому й було прийнято рішення збудувати не просто спортивний, а торговельно-розважальний спортивний комплекс, щоб економічно-перспективно поєднати обидва важливих напрямки задуму. Спершу було обрано ділянку на вулиці Польовій. Однак, фахівці обох торговельних мереж зробили зауваження, що місце не дуже вдале у плані розташування, адже воно має бути зручним об’єктом відвідування не тільки для жителів міста, а й сіл району. І таким у будь-якому населеному пункті завжди є центральний сектор. Тоді звернули увагу на пустуючу «яму» в центрі міста. Там вже було заплановано будівництво спортивного комплексу з басейном, але справа має ряд проблемних питань.
По-перше, на умовах співфінансування швидко здійснити будівництво не вдасться. На кошти з державного бюджету очікує величезна кількість проектів і обираються першочергово пріоритетніші - на ремонт доріг, проведення водогонів, будівництво дитячих садків і т.п. По-друге, навіть якщо припустити, що спільними зусиллями місцевого самоврядування, спонсорства і державних бюджетних коштів комплекс з басейном таки збудують, то де взяти фінасування на його належне обслуговування. Адже правильне утримання басейна – справа не тисяч, а мільйонів гривень. Міський бюджет далеко не такий багатий. Тому в складний для країни, області, міста час не варто ризикувати і втілювати малореальні плани. Та й чи прийде займатись до бассейну та кількість відвідувачів, на яку він буде розрахований? А у варіанті побудови торгівельно-спортивного комплексу більше позитив вбачається в тому, що хоч це і комерційний проект, та його значення для громади – соціально-значиме, бо поруч із сучасними спортивними залами буде працювати і якісна та доступна за новими критеріями торгівельна мережа. До того ж, у будівництво ТОВ «Кінно-спортивна школа» вкладає власні кошти, хоч і не відкидається можливість співпраці з підприємцями, які побажають додати ще ідей та коштів.
Фото без описуУ залі ж були як прихильники, так і ті, що сумнівались у запропонованому рішенні забути про будівництво басейну. Обговорення тривало досить довго. Запитання звучали досить різносторонні: «У якому вигляді плануються облаштування залів для спортивних занять, які види спорту, тренерський склад стануть основними? Де будуть зареєстровані торговельні мережі й куди надходитимуть їх податки? Чи не постраждають інші підприємці, які обрали своєю справою торгівлю і т.п…» Та й сама тема потрібності дітям району басейну не відкинулась одразу. Депутат обласної ради, директор ТОВ «Напої плюс» Віктор Погорілий зазначив, що від ідеї не слід відмовлятися, але на даний час слід приймати рішення, виходячи із реальних можливостей. Від подальшої фінансової підтримки, якщо це буде потрібно, підприємство не відмовляється, бо завжди надає її в потребах громади.
Депутат міської ради Сергій Вусик запевнив, що міг би допомагати з утриманням басейну перші п’ять років, і, можливо, подаватиме ще додатково свої пропозиції до міської ради з приводу будівництва комплексу. Та де взяти тридцять п’ять мільйонів на будівництво, якщо відмовитись від пропозиції Валентина Ничипоренка – питання стане риторичним.
Фото без описуДискусії в залі тривали досить довго. Свої думки висловлювали директор ДЮСШ Микола Вовк, керівник ДЮКФП Дмитро Мазур, депутати міської ради Анатолій Стовбун, Микола Кльоц, Олена Тернавська, Володимир Курко, Арам Мурадян та інші. Брали участь в обговоренні і депутати районної ради, сільські голови, підприємці, просто небайдужі громадяни.
Подякувала за небайдужість до потрібної людям справи голова районної ради Світлана Волошенюк: «Ми живемо в одному районі, тому питання важливе не тільки для міської громади, а й усіх сільських. Спортивне життя – це завжди нагально і слушно. Дякуючи нашим спортсменам-тренерам та спонсорській підтримці діти долучаються до спорту, мають досягнення, але того приміщення, що у міській школі №1, де проходять тренування, дуже мало. Чисельні звернення надходять до народного депутата Фото без описуВалентина Ничипоренка, у міську раду. Тому Валентин Миколайович зробив практичну пропозицію для наших дітей і міста – побудувати, а кошти зі свого бізнесу «два в одному»: спортивний комплекс і торговельну мережу. За це йому окрема вдячність. Треба вносити пропозиції і налагоджувати активну роботу. Та до цього мають залучатися всі». Згадували на зібранні і про кінотеатр, адже в його приміщення також можна було б розмістити щось потрібне й корисне. Невдовзі, коли буде надано згоди всіма сільськими радами, рішенням сесії районної ради кінотеатр передадуть у власність міської ОТГ і тоді теж розглядатимуть можливість облаштування сучасного кінотеатру, дитячих розважальних кімнат, чи інших об’єктів.
Фото без описуПідбиваючи підсумок зібрання, міський голова Ігор Цибровський відзначив, що обговорення показало, наскільки важливі такі зустрічі, де можна почути різні думки і напрацювати конструктивні напрямки майбутніх рішень. На розгляд міської ради виносилось дві пропозиції, а тепер з’явилась перспектива додаткових, про які теж будуть проінформовані всі депутати. Ігор Андрійович подякував всім присутнім за те, що виділили час, аби взяти участь у засіданні, та за активну роботу, а також зазначив, що депутати – обрані людьми і тому у прийнятті рішення повинна переважати їх думка.
Отож, яким бути спортивному комплексу – з вигідною торговельною мережею, чи омріяним басейном - вирішувати громаді.
Спілкування тривало і по закінченню засідання. Під час розмови з учасниками зібрання міський голова зазначив, якщо депутати таки прагнутимуть того, щоб у Жашкові був спорткомплекс з басейном, то можна адаптувати вже виготовлений проект, внісши певні коригування, до земельної ділянки на стадіоні ім.Гагаріна. Таким чином і проект, в який вкладено кошти, реалізується, і в перспективі жашківчани таки матимуть басейн, а відповідно більше вкладатиметься коштів в осучаснення стадіону, розвиватиметься й надалі спортивна інфраструктура.


Віталія Котик


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь