A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

В Литвинівці кусали калиту

Дата: 20.12.2018 16:07
Кількість переглядів: 482

Фото без описуДень Св. Андрія Первозванного припадає на 13 грудня. Це один із перших апостолів Ісуса Христа. Він проповідував християнство в околицях нашої столиці міста Києва. За народними традиціями звичаї та обряди в день цього свята мають стародавній дохристиянський характер. В ніч під Андрія дівчата ворожать, щоб пізнати свою долю. А ще сходяться хлопці та дівчата для кусання Калити.

Про традицію святкування Калити глядачам повідала Уманець Т.П. – керівник художній Литвинівського СБК. Зі святом привітала голова ветеранської організації Половінська Д.Т. Була присутня на святі в.о.старости села Чернега І.О.

Ведучі свята Велічкіна Л.А. та Мельник І.І. зазивали на свято всіх «кусати Калиту». А зустрічала гостей з варениками господиня свята ? директор СБК Якубчик Н.П. Дівчата, що завітали на свято, в глиняних горнятках, замотаних в хустки, несли вареники на різні смаки з картоплею, капустою, з маком… а ще з сюрпризом – з сіллю. Таких виявилося аж три.

Був на святі обраний найвищий парубок «Березою» -  тобто старшим та відповідальним за свято. А дівчата виконали українську народну пісню «Чи я не хазяйка чи не господиня».

Звичайно ж дівчата ворожили – ходили по колу, сипали пшеницю та приказували «Андрію, Андрію, пшениченьку сію, спідницею волочу, заміж вийти хочу». Ворожили на ім'я, кидали чобіт.

 Цього дня дівчата заставили ворожити і «Березу» - з тарілки випивши воду, дістати перстень.

Кусали, всі звичайно Калиту, перед тим затанцювавши через навхрест покладені рогачі та коцюбу. Читали гуморески, жартували.

На завершення дівчата пригостили варениками всіх глядачів.

(Інформацію надано  відділом культури, молодіжної політики, спорту і туризму)



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь