A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

День пам’яті жертв політичних репресій (с.Литвинівка)

Дата: 25.05.2018 10:47
Кількість переглядів: 674

Фото без описуКожен народ має право на історичну пам’ять. Це право повинно бути ще й обов’язком передавати із покоління в покоління достовірну інформацію для збереження своєї ідентичності, свого народу, своєї країни. Обов’язок пам’ятати і переосмислювати, щоб не допустити повторення:

Саме з такими роздумами і під такими гаслами пройшла година спілкування з учнями Литвинівської школи в фойє сільського будинку культури, де була представлена виставка присвячена Дню пам’яті жертв політичних репресій, підготовлена сільською бібліотекою.Фото без опису

Бібліотекар Велічкіна Л.А. розпочала захід запаленням свічки пам’яті та хвилиною мовчання.

Передвоєнне десятиліття в Україні позначилося не тільки голодомором. Це були роки подальшого посилення влади партійного керівництва на чолі з Йосипом Сталіним. Це явище одержало назву «тоталітаризм». Економічні досягнення держави супроводжувалися насаджуванням комуністичної ідеології. Тих, хто на думку партійного керівництва, був «ворогом народу», слід було ліквідувати. Настав жахливий час репресій. У першу чергу знищувалася інтелігенція. За допомогою морального тиску, тортур, погроз людей примушували зізнаватися в неіснуючих злочинах.

Фото без описуПісля цього на них чекали заслання, жахи в’язниць або навіть смертна кара. Дітям «ворогів народу» в подальшому було дуже складно знайти своє місце в житті. Найбільшого розмаху репресивні заходи набули в 1937-1938роках. Далі був важкий період Другої світової війни. Та навіть в цей важкий час на території Західної України розгорнулась боротьба за українську незалежність. Цю боротьбу очолила Організація українських націоналістів (ОУН). Продовжувалася ця боротьба і на звільнених радянськими військами територіях, її прихильниками ставала все більша кількість населення. Поволі «ворогами народу» ставали і жителі інших частин України. Про це свідчить Директива начальника відділу НКВС УРСР по боротьбі з бандитизмом підполковника держбезпеки Задої заступнику начальника штабу внутрішніх військ НКВС підполковнику Старову про необхідність посилення оперативної діяльності військових частин поблизу лісових масивів Чорний Яр і Холодний Яр на півдні Київщини, Корсунь-Шевченківський і Біла Церква від 14 січня 1944р. Не оминула ця біда і солдатів та офіцерів, які були в полоні в фашистських таборах (наприклад  табір під Уманню «Уманська яма»), вивезених на примусові роботи до Німеччини.  Велика їх кількість вже радянською владою була засуджена та репресована за «злісне дезертирство» і зраду згідно наказу Сталіна від  8 серпня 1941р. за №270. Репресії та переслідування припинила смерть Сталіна в 1953році. І тільки сплином років невинно-репресовані були реабілітовані історією.

 Всі ці події відображені в книгах:

Фото без опису          Фото без опису

Фото без опису          Фото без опису

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь