A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Легалізація праці та детінізація доходів – у полі зору Жашківської міської ради

Дата: 18.04.2018 12:29
Кількість переглядів: 1169

Фото без опису

 

Жашківська  міська рада повідомляє про здійснення перевірок з метою виявлення  роботодавців, підприємців, працівників, котрі працюють «в тіні». Проводитимуться з 15 травня. Тож в усіх, хто не задекларував підприємницьку діяльність чи робочі відносини, є шанс виправити ситуацію.

 

Чому так важливо подолати доходи і працю «в тіні»

Бюджет громади формується із надходжень, встановлених законодавством. Залученням коштів бюджетів інших рівнів (зокрема державного, обласного, коштів інвестиційних грантів) займається безпосередньо апарат виконавчого комітету Жашківської міської ради. І є позитивний досвід та значні успіхи в залученні таких ресурсів – на заміну водогону, реконструкцію КНС, напірних колекторів, ремонт та будівництво доріг і тротуарів.

А от щодо надходжень обов’язкових платежів – податки і збори, що також є суттєвою статтею доходу місцевого бюджету – це обов’язок та добросовісність кожного громадянина. До обов’язкових платежів відносяться:

Фото без опису

  • платежі за використання земельних ресурсів (податок за землю присадибних ділянок, городів, під дачними масивами, ділянками, які використовуються для садівництва, оренда землі тощо) – надходять до бюджету Жашківської міської ОТГ у розмірі 100%;
  • податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) – вираховується із офіційної заробітної плати. 60% цього податку надходить безпосередньо до місцевого бюджету і є вагомим його поповненням;
  • єдиний податок – податок з усіх груп зареєстрованих підприємців, що надходить до бюджету у розмірі 100%.

Всі, хто так чи інакше працює «в тіні», думає лише про дохід своєї сім’ї. Але члени цієї сім’ї користуються послугами закладів освіти, вуличним освітленням, дорогами і тротуарами, вони бажають мати якісне медичне обслуговування, водопостачання, своєчасне вивезення сміття, прогорнуті від снігу дороги тощо.

Відповідно, через високий рівень тіньової зайнятості бюджет громади втрачає доходи, які можна  було б спрямувати на реалізацію програм соціально-економічного розвитку, покращення умов життєзабезпечення населених пунктів ОТГ.  Це зумовлює необхідність підвищення податків для підтримки витрат. І цей додатковий податковий тягар лягає на плечі офіційних платників податків. Тобто, незадекларована праця і доходи створюють замкнене коло.

Тому Жашківська міська рада розпочинає  систематичну роботу, спрямовану на виявлення тіньових підприємців, роботодавців і працівників.

Повноваження інспектора, комісії та робочої групи

У штат апарату виконавчого комітету Жашківської міської ради було введено посаду провідного спеціаліста – державного інспектора з праці відділу юридичного забезпечення апарату виконавчого комітету Жашківської міської ради (це регламентує ст. 34 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”). Разом із державним інспектором з праці контроль за додержанням законодавства про працю та зайнятістю населення здійснюватиме комісія й робоча група з питань дотримання законодавства України про працю та легалізацію трудових відносин з найманими працівниками, що створені при Жашківській міській раді.

Фото без описуДержавний інспектор з праці керується у своїй роботі Порядком здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.04.2017 № 295. Комісія та робоча група проводить свою діяльність відповідно до Положення про комісії та робочу групу з питань дотримання законодавства України про працю та легалізацію трудових відносин з найманими працівниками.

Наголошуємо: відповідно до Порядку, інспектори з праці здійснюють державний контроль за додержанням законодавства про працю з питань: 1) своєчасності та у повному обсязі оплати праці 2) додержання мінімальних гарантій в оплаті праці 3) оформлення трудових відносин. Комісія та робоча група відповідно до Положення здійснюють заходи щодо виведення заробітної плати та зайнятості населення з “тіньового” сектора економіки та їх легалізації.   За результатами роботи інспектора з праці, комісії та робочої групи  виявленні порушення з питань додержання законодавства про працю та зайнятість населення будуть усунені, а винні особи будуть притягненні до кримінальної, адміністративної, фінансової відповідальності згідно чинного законодавства.

Ухиляння від виконання закону – каратиметься гривнею

Деякі штрафні санкції за порушення законодавства про працю та зайнятість населення на 1 січня 2018:

1)  30 мінімальних зарплат за кожного працівника, це 111 690 грн (якщо мінімальна зарплата 3723 грн) за наступні порушення:

- фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору;

- оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час; виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску.

Фото без опису2)  10 мінімальних зарплат за кожного працівника, це 37 230 грн (якщо мінімальна зарплата 3 723 грн)

- за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (наприклад, за не оплату роботи в нічний час, роботу в вихідний або святковий день, наднормову роботу та інші питання оплати праці);

 3) 3 мінімальні зарплати, – це 11 169 грн (якщо мінімальна зарплата 3 723 грн) за такі види порушень:

 - порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі.

4) 10 мінімальних зарплат за кожного працівника, це 37 230 грн (якщо мінімальна зарплата 3723 грн)

- за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

 5)  1 мінімальна зарплата (3723 грн) за порушення інших вимог трудового законодавства, крім передбачених вище.

Бути легальним вигідно

Законом України «Про зайнятість населення» передбачено механізм стимулювання роботодавців до працевлаштування на створені нові робочі місця осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню. Механізм компенсації роботодавцю виплат у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування визначено постановою Кабінету Міністрів України від 15.04.2013 № 347 «Деякі питання реалізації статті 26 та частини другої статті 27 Закону України «Про зайнятість населення». Роботодавцю, який працевлаштовує таких осіб, здійснюються компенсаційні виплати у розмірі єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за відповідну особу щомісяця протягом одного року з дня працевлаштування особи за умови збереження її зайнятості протягом 2 років. 

Фото без описуЗаконом також передбачено стимулювання суб'єктів малого підприємництва до створення нових робочих місць у пріоритетних галузях економіки, визначених вищезазначеною постановою. Так, суб'єкт малого підприємництва, який створює нові робочі місця та працевлаштовує на них безробітних на 2 роки, протягом року може отримувати щомісячну компенсацію у розмірі єдиного внеску. При цьому, працівники, які були прийняті на роботу з виплатою компенсації, не можуть бути звільнені за ініціативою роботодавця та за згодою сторін.

Для розвитку й підтримки підприємницької ініціативи безробітних здійснюється комплекс заходів для тих, хто бажає започаткувати власну справу, зокрема Центром зайнятості надаються консультації з питань організації та провадження підприємницької діяльності, проводиться навчання з основ підприємництва та складання бізнес-планів, надається фінансова підтримка у вигляді одноразової виплати допомоги по безробіттю.

Фото без описуПомітили порушення трудового та податкового законодавства? Телефонуйте!

Своє звернення можете надіслати на електронну адресу апарату виконавчого комітету Жашківської міської ради vukoncom016@ukr.net. Або ж телефонуйте в робочий час за номером 6-11-42 (відділ юридичного забезпечення апарату виконавчого комітету Жашківської міської ради)

Час до початку інспекційних відвідувань іще є. Подолання незадекларованих доходів і праці є надією  на покращення фінансового та економічного добробуту Жашківської міської ОТГ. Памятайте: повага до себе починається з шанування законів своєї держави.

 

Міська комісія з питань дотримання законодавства України про працю та легалізацію

трудових відносин з найманими працівниками

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь