A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Пішов із життя Степан Іларіонович Горошко

Дата: 02.04.2018 20:16
Кількість переглядів: 1638

Фото без опису

Сьогодні жашківчани провели в останню путь Степана Іларіоновича Горошка - відомого на Жашківщині та за її межами краєзнавця, історика, автора багатьох праць, чимало з яких присвячені минувшині нашого краю. Останнім часом Степан Іларіонович боровся із важкою хворобою, яка невблаганно відбирала в нього сили.

Народився 1 січня 1949 року в селі Олександрівка Жашківського району. У 1972 році закінчив історичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Вчителював у  Червоному Куті, Острожанах, Жашкові, був директором Баштечківської школи.

Працював редактором районної газети, викладачем у вишах Переяслав-Хмельницького та Умані, долучався до видавничої справи, завдяки чому побачили світ чимало книг творчих земляків Степана Іларіоновича. Кандидат історичних наук. Автор низки науково-популярних праць, серед них: «Матеріали до курсу лекцій з історії України», «Жашківщина: минуле й сьогодення», «Богдан Хмельницький. Дискусійні питання. Проблемні судження», «Історія Голодомору на Жашківщині».

Фото без опису

«Я ПОКЛИКАНИЙ ДО ТОГО, ЩОБ ШУКАТИ ІСТИНУ. Поважні науковці ставляться до краєзнавців зверхньо. Краєзнавство не вважають за науку. А мені як кандидату історичних наук захотілось саме поєднати краєзнавство із науковими дослідженнями. Думаю, що мені це вдалося. Зокрема, коли будете читати мою книжку «Богдан Хмельницький: дискусійні питання, проблеми і судження», вона рясненько пересипана краєзнавчими матеріалами і небезпідставно, тому що тут, у нашому краї були 2 великі битви у 1644 році і 1655 році» (сайт «Жашків», http://zhashkiv.info/people/goroshko-stepan-ilarionovich/).

 

Його публікації часом викликали палкі дискусії. Але Степан Іларіонович умів стояти на своєму й аргументувати свою думку. А його книгами не можна було не зачитуватися – бо вітіювата мова, свіжість думки та вміння відкрити таїну минулого – торкали серця читачів.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь