A A A K K K
для людей із порушенням зору
Жашківська міська рада
Черкаська область, Уманський район

Місту необхідні очисні споруди

Дата: 14.02.2018 10:51
Кількість переглядів: 971

Фото без опису

Останнім часом палке обговорення громади Жашкова викликала тема ймовірності будівництва сонячних батарей на полях фільтрації колишнього Цукрового заводу та міських очисних споруд.

Думки депутатів щодо того, чи надавати в оренду 64,75 га в оренду потенційним інвесторам – розділилися.

Згадані події обростають чутками і недостовірною інформацією. На що міський голова Ігор Цибровський відреагував однозначно: «Як би не склалися обставини із сонячними батареями, ми все одно будуватимемо очисні споруди. Залучатимемо кошти із обласного, державного бюджетів, поволі готуватимемо необхідну документацію – і будуватимемо».

Очисні споруди конче необхідні нашому місту. І ось чому.

Каналізаційна система міста працює з 1981 року. Під поля фільтрації тоді було виділено 3,2 га – це враховуючи тогочасні потреби міста. З розквітом благ цивілізації скиди збільшилися; ні очистка, ні рекультивація цієї ділянки не проводилась. Як наслідок – станом на 2016 рік заповнюваність карт полів фільтрації Жашківського ВУЖКГ становила майже 90%.

Тоді ж, у 2016-му, комунальники забили на сполох і почали шукати  вихід із ситуації, що склалася. І його було знайдено: поряд із картами під міську каналізацію знаходяться згадані раніше 64 га полів фільтрації колишнього цукрового заводу. Це землі промисловості на які відводилися заводські стоки. А отже їх можна використовувати під нечистоти міста. Аби врятувати місто від каналізаційного колапсу, керівництвом комунального підприємства приймається рішення використовувати відходи на прилеглі 24 га, що на якийсь час мало б розвантажити карти комунального підприємства. Але чи надовго? Нагадаємо, що згадана ділянка – поля фільтрації цукрового заваду, куди цукроварнею скидалися відходи з 1956 року, і їх наповнюваність твердим осадом наразі становить 50-60%.

До того ж, місто уже зараз збільшило об’єм стоків, а варто ще враховувати перспективу розширення існуючих промислових підприємств.  Тобто 24 га вистачить лише на декілька років. І питання будівництва очисних споруд постане знову.

На останньому засіданні земельної комісії депутати відмовили ВУЖКГ у наданні 24 га у постійне користування. Натомість запропонували використовувати всі 64 га. І керівництво ВУЖКГ таки пристало на пропозицію членів комісії та подало клопотання про надання в користування всієї площі цукрозаводських відстійників.

 Але ж скільки площу полів фільтрації не збільшуй, у грунтові води таки потраплятимуть токсичні речовини. У листопаді 2017 року було проведено обстеження екологічної ситуації що стосується водовідведення, відібрано проби з центральної насосної станції і проведено аналіз за 19 показниками. Виявлено перевищення окремих сполук в рази.  А з 1 січня 2018 року полігони твердих побутових відходів та відстійники опинилися поза законом: з нового року вступила в силу правка до закону «Про відходи», що забороняє захоронення неперероблених відходів (тобто невідсортованих твердих відходів та стічних вод без попередньої фільтрації). Отже сам закон зобов’язує громади мати очисні споруди.

Саме тому задля забезпечення сталого функціонування водопровідно-каналізаційної мережі міста, забезпечення усіх екологічних та санітарних норм водоспоживання, перспективного розвитку промисловості – міській раді категорично налаштовані будувати згаданий об’єкт очистки каналізаційних стоків.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь